Vlada prihvatila nacrt Odluka o sudjelovanju OSRH u operacijama potpore miru | Foto: MORH/ J. Kopi

Vlada prihvatila nacrt Odluka o sudjelovanju OSRH u operacijama potpore miru

Sudjelovanje u operacijama i aktivnostima u inozemstvu jedna je od tri temeljne misije Oružanih snaga Republike Hrvatske, rekao je Banožić

Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj u ponedjeljak 19. rujna 2022. godine prihvatila nacrt Odluka o sudjelovanju Oružanih snaga Republike Hrvatske u operaciji potpore miru KFOR na Kosovu, aktivnosti Stalne NATO skupine protuminskih snaga 2, operaciji potpore miru “EU NAVFOR Somalija – ATALANTA” te u operacijama potpore miru Ujedinjenih naroda.

Ministar obrane Mario Banožić rekao je kako Republika Hrvatska kao odgovorna članica međunarodne zajednice, pridaje važnost sudjelovanju u operacijama i misijama u inozemstvu, čime aktivno pridonosi izgradnji međunarodnog mira i sigurnosti.

“Sudjelovanje u operacijama i aktivnostima u inozemstvu jedna je od tri temeljne misije Oružanih snaga Republike Hrvatske. Time Hrvatska vojska dodatno razvija sposobnosti i podiže razinu interoperabilnosti s oružanim snagama drugih država”, rekao je ministar Banožić.

U operaciji potpore miru KFOR na Kosovu Republika Hrvatska sudjeluje od 2009. godine i do sada je u toj operaciji sudjelovalo 1 358 pripadnika Hrvatske vojske.

“U 2023. i 2024. godini u operaciju potpore miru KFOR predlaže se sudjelovanje do 160 pripadnika Hrvatske vojske i do dva helikoptera Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva, uz mogućnost rotacije”, rekao je ministar Banožić.

U 2023. i 2024. godini predlaže se nastavak sudjelovanja u aktivnosti Stalne NATO skupine protuminskih snaga dva s do pet pripadnika, uz mogućnost rotacije.

“Radi se sudjelovanju protuminskih ronitelja Hrvatske ratne mornarice koji se ukrcavaju na brodove talijanske Ratne mornarice i obavljaju zadaće u području Sredozemlja i Crnog mora”, kazao je Banožić.
Ministar Banožić naveo je i kako se za operaciju potpore miru Europske unije “EU NAVFOR Somalija ATALANTA” u 2023. i 2024. godini predlaže nastavak sudjelovanja s do 25 pripadnika Hrvatske vojske, uz mogućnost rotacije.

Riječ je o operaciji potpore miru kojom Europska unija u području Somalije i Roga Afrike provodi zadaće borbe protiv piratstva i zaštite humanitarnog brodovlja Svjetskog programa za hranu.

Predložen je i nastavak sudjelovanja pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u operacijama potpore miru Ujedinjenih naroda i to u: Libanonu do tri pripadnika, u Zapadnoj Sahari do pet pripadnika i u Indiji i Pakistanu do devet pripadnika, uz mogućnost rotacije.

Vlada je prihvatila nacrte odluka i dostavit će ih Hrvatskom saboru na raspravu i usvajanje.

Vlada prihvatila nacrt Odluka o sudjelovanju OSRH u operacijama potpore miru | Foto: MORH/ J. Kopi