Vlada RH usvojila novi paket mjera za pomoć Ukrajini | Foto: MORH/ J. Kopi

Vlada RH usvojila novi paket mjera za pomoć Ukrajini

Riječ je o materijalnim sredstvima i vojnoj opremi kojom će se dodatno osnažiti i unaprijediti sposobnosti ukrajinske vojske, osobito kopnenih i zračnih snaga

Na zatvorenom djelu sjednice Vlada Republike Hrvatske u četvrtak 24. kolovoza 2023. usvojila je i osmu odluku o vojnoj pomoći Ukrajini čime se pokazuje kako Hrvatska i dalje čvrsto stoji uz Ukrajinu u njezinoj borbi za suverenitet i teritorijalni integritet.

Vrijednost materijalnih sredstava koja će se darovati Ukrajini temeljem osme Odluke Vlade iznosi oko 30 milijuna eura. Naime, Vlada Republike Hrvatske do sada je donijela sedam Odluka o darovanju materijalnih sredstava Ukrajini, odnosno vojnoj pomoći Ukrajini, a za njihovu provedbu bilo je zaduženo Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo obrane.

Prva Odluka Vlade tako se odnosila na humanitarna sredstva, a u svim ostalim Vladinim odlukama bila je riječ o darovanju materijalnih sredstava.

Riječ je o materijalnim sredstvima i vojnoj opremi kojom će se dodatno osnažiti i unaprijediti sposobnosti ukrajinske vojske, osobito kopnenih i zračnih snaga. Također, donacijama će se dodatno poboljšati oprema i naoružanje ukrajinskih vojnika.

“Važno je naglasiti sveobuhvatnu bilateralnu pomoć Ukrajini, od čega se najveći iznos, do sada oko 180 milijuna eura, odnosi na vojnu pomoć. Pomoć se ostvaruje i kroz inicijative Europske unije, odnosno trodijelni pristup usmjeren na donaciju opreme Ukrajini, nabavu i jačanje industrijske proizvodnje”, rekao je ministar obrane Mario Banožić i u ovoj prigodi čestitao Ukrajini koja danas obilježava Dan nezavisnosti.

Ukupna pomoć Ukrajini iznosi 256 milijuna eura što predstavlja značajnu donaciju i potporu ukrajinskom narodu.