Foto: Arhiva MORH/ J. Kopi

Vodeni val prolazi kroz Zagreb

Tijekom večernjih sati, u ponedjeljak, 17. veljače 2014. u Tranzitnom kampu zračne baze Pleso angažirano je 304 pripadnika Gardijsko oklopno mehanizirane brigade HKoV-a koji s 29 kamiona, pet terenskih vozila, jednom pokretnom radionicom, 3 sanitetska motorna vozila i jednim vozilom veze sudjeluju na poplavom ugroženom području u Zagrebačkoj županiji.

U pripravnosti je preostalih 700 pripadnika OS RH koji se nalaze se na vojnom poligonu “Slunj”, vojarnama “Kamensko” i “Eugen Kvaternik” u Gospiću.

Za potrebe rukovođenja i zapovijedanja u sastavu NOS-3 ustrojeno je pokretno Taktičko operativno središte (TOS) u Tranzitnom kampu zračne baze Pleso. Koordinator svih aktivnosti uporabe NOS-3 u obrani od poplava je brigadir Krešo Tuškan.

VodeniI val iz Slovenije izazvan obilnim oborinama prolazi kroz Zagreb, a kritična situacija očekuje se na području Velike Gorice, ali i Siska. Još uvijek je na snazi izvanredno stanje u Lipovljanima i Jasenovcu, a elementarna nepogoda proglašena je u Vrbovcu, Velikoj Gorici, Rugvici i Pokupskom.

Najkritičnije je i dalje nizvodno od Zagreba, posebno na području Čičke Poljane, gdje su izgrađeni zečji nasipi. Vodeni val na Savi spušta se prema Jasenovcu, gdje će se sudariti s Unom.

Pripadnici Oružanih snaga stalno prate stanje vodostaja na području ugroženom poplavama i u suradnji s nadležnim službama na terenu ostaju u pripravnosti intervenirati u slučaju ugroze na novim lokacijama.

Slovenski ministar obrane Roman Jakič u razgovoru s ministrom obrane RH Antom Kotromanovićem ponudio je pomoć Hrvatskoj u obrani od poplava istaknuvši da su hrvatskim kolegama na raspolaganju slovenske Oružane snage i sva potrebna oprema.