Vojni muzej na međunarodnom skupu maketara | Foto: F. Pavelić

Vojni muzej na međunarodnom skupu maketara

Vojni muzej Ministarstva obrane sudjelovao je 18. i 19. svibnja 2024. na međunarodnom okupljanju maketara “19. Kup Zagreb”. Pred brojnim posjetiteljima koji su posjetili manifestaciju u Family mallu u Zagrebu, veliku pažnju privukao je izložbeni postav i program Vojnog muzeja pod nazivom “Bespilotne letjelice – prva krila u obrani domovine”.

Vojni muzej je predstavio iznimno vrijedan eksponat iz svog fundusa – bespilotnu letjelicu “Ptica” koja je već 1991. godine počela letjeti, uspješno izviđati i pridonositi obrani domovine. Uz izloženu letjelicu na velikom ekranu emitirane su dokumentarne video snimke koje prate tijek procesa izrade “Ptice”, snimke terena napravljene tijekom njenog izviđanja kao i do sad nepoznate ratne fotografije drugih bespilotnih letjelica. Vrhunac događanja na izložbenom dijelu Vojnog muzeja bilo je izlaganje Marijana Ivančeka koji je potpuno sam “Pticu” konstruirao, izradio i u svim izviđanjima njome upravljao – a zatim je, poslije rata, donirao Vojnom muzeju MORH-a.

Zbog darovanih predmeta i pomoći u očuvanju hrvatske vojnopovijesne baštine Vojni muzej je Marijanu Ivančeku dodijelio zahvalnicu.

Uz “Pticu” je, na izložbenom prostoru Vojnog muzeja, pažnju privlačio i višenamjenski besposadni zrakoplovni sustav “M-99 BOJNIK”, makete protuoklopnih vođenih raketa 9M14 Maljutka, 9M113 Konkurs, 9K115 Metis i MILAN, kao i dijelovi zbirki plakata i narukavnog znakovlja iz bogatog fundusa Vojnog muzeja.

U programu “19. Kupa Zagreb” sudjelovala je i Središnjica za upravljanje osobljem te kadeti Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” koji su predstavili programe prijma u Hrvatsku vojsku i odgovarali na pitanja zainteresiranih o dragovoljnom vojnom osposobljavanju, studijskim programima, stipendijama i ostalom.

Vojni muzej na međunarodnom skupu maketaraVojni muzej na međunarodnom skupu maketaraVojni muzej na međunarodnom skupu maketaraVojni muzej na međunarodnom skupu maketaraVojni muzej na međunarodnom skupu maketaraVojni muzej na međunarodnom skupu maketara