Admiral Hranj čestitao je timu od devetoro hrvatskih dočasnica, dočasnika i vojnika koji su osvojili zlatne medalje na streljačkom natjecanju Schützenschnur | Foto: MORH/ F. Klen

Vrhunski rezultati pripadnika OSRH u streljaštvu u Njemačkoj

Admiral Hranj čestitao je timu od devetoro hrvatskih dočasnica, dočasnika i vojnika koji su osvojili zlatne medalje na streljačkom natjecanju Schützenschnur

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiral Robert Hranj u ponedjeljak 4. prosinca 2023., primio je devetoro pripadnica i pripadnika Hrvatske vojske koji su osvojili zlatne medalje na natjecanju Oružanih snaga Savezne Republike Njemačke u gađanju iz pješačkog naoružanja “Schützenschnur”. Čestitke hrvatskim strijelcima uputio je i vojni izaslanik Savezne Republike Njemačke u Hrvatskoj pukovnik Guido Altendorf.

Natjecanje, koje je organizirano posebno za pripadnike Hrvatske vojske, provedeno je od 6. do 10. studenog 2023. u Dočasničkoj školi Njemačke kopnene vojske u gradu Delitzsch, u okviru bilateralne suradnje njemačkih i hrvatskih oružanih snaga.

U osnovi, Schützenschnur je testiranje streljačkih sposobnosti koje vuče korijene iz 18. stoljeća i Kraljevine Pruske, kada se dodjeljivao za izvrsno gađanje iz pješačkog naoružanja. Discipline na samom gađanju danas mogu varirati ovisno o vojnostručnoj specijalnosti pojedinca, ali uvijek moraju uključivati “dugo” i “kratko” pješačko naoružanje. Medalje koje se mogu osvojiti, ovisno o postignutom rezultatu, su brončana, srebrna i zlatna. Gađajući iz pištolja H&K P8 9 x 19mm i jurišne puške H&K G36 5,56 x 45 mm, pripadnice i pripadnici Hrvatske vojske pokazali su iznimnu preciznost, toliku da su baš svi osvojili zlatne medalje.

Čestitajući pripadnicima OSRH što su dostojno predstavljali Hrvatsku vojsku, te zahvalivši pukovniku Altendorfu i njemačkim OS na organizaciji aktivnosti, admiral Hranj je poručio da događaji poput Schützenschnura doprinose dobrim odnosima među vojskama savezničnih i partnerskih zemalja. “Čestitam vam i zahvaljujem na izvanrednoj preciznosti. To je bila prilika da pokažete koliko ste dobri, a uvijek morate stremiti tome da budete najbolji”, poručio je strijelcima admiral Hranj.

Pukovnik Guido Altendorf i sam ima iskustvo sudjelovanja na natjecanju Schützenschnur, pa je istaknuo da je svjestan koliko je natjecanje zahtjevno. “Rezultati koje ste postigli su sjajni”, rekao je njemački vojni izaslanik hrvatskim vojnicima, dodajući da su njihovim dostignućima bili impresionirani i djelatnici Dočasničke škole Njemačke kopnene vojske.

Voditelj tima OSRH u Njemačkoj časnički namjesnik Tihomir Slanac zahvalio je pukovniku Altendorfu na prijemu i smještaju u Njemačkoj.

Vrhunski rezultati pripadnika OSRH u streljaštvu u NjemačkojVrhunski rezultati pripadnika OSRH u streljaštvu u NjemačkojVrhunski rezultati pripadnika OSRH u streljaštvu u NjemačkojVrhunski rezultati pripadnika OSRH u streljaštvu u NjemačkojVrhunski rezultati pripadnika OSRH u streljaštvu u NjemačkojVrhunski rezultati pripadnika OSRH u streljaštvu u NjemačkojVrhunski rezultati pripadnika OSRH u streljaštvu u NjemačkojVrhunski rezultati pripadnika OSRH u streljaštvu u NjemačkojVrhunski rezultati pripadnika OSRH u streljaštvu u NjemačkojVrhunski rezultati pripadnika OSRH u streljaštvu u NjemačkojVrhunski rezultati pripadnika OSRH u streljaštvu u NjemačkojVrhunski rezultati pripadnika OSRH u streljaštvu u NjemačkojVrhunski rezultati pripadnika OSRH u streljaštvu u NjemačkojVrhunski rezultati pripadnika OSRH u streljaštvu u NjemačkojVrhunski rezultati pripadnika OSRH u streljaštvu u NjemačkojVrhunski rezultati pripadnika OSRH u streljaštvu u NjemačkojVrhunski rezultati pripadnika OSRH u streljaštvu u NjemačkojVrhunski rezultati pripadnika OSRH u streljaštvu u NjemačkojVrhunski rezultati pripadnika OSRH u streljaštvu u NjemačkojVrhunski rezultati pripadnika OSRH u streljaštvu u Njemačkoj