Foto: MORH/ T. Brandt

Zahvala Američke vojne agencije za zatočene i nestale MORH-u

Američka vojna agencija za zatočene i nestale (DPAA) objavila je kako je DNK analizom utvrđeno da posmrtni ostaci, prošle godine nađeni u viškim vodama uz avionsku olupinu iz Drugog svjetskog rata, pripadaju, kako se i pretpostavljalo, Eugenu P. Fordu, članu 765. bombarderske eskadrile 15. ratnog zrakoplovstva američke vojske, pilotu zrakoplova B-24J liberator, poznatog kao “Tulsamerican”.

Republika Hrvatska pružala je pomoć u traganju i pronalaženju posmrtnih ostataka američkih vojnika, članova posade zrakoplova B-24 Tulsamerican, koji se 17. prosinca 1944. godine, po povratku s borbene zadaće, srušio u neposrednoj blizini otoka Visa. Ministarstvo obrane bila je prva institucija Republike Hrvatske kojoj se obratila Agencija Ministarstva obrane Sjedinjenih Američkih Država za traganje za nestalim i poginulim američkim vojnicima.

U srpnju 2017. godine, uz pomoć i podršku hrvatskih vlasti američkim ekipama, počelo je traganje za posmrtnim ostacima poginulih članova posade. Prilikom održavanja dana uvaženih gostiju akcije pronalaženja američkih pilota na Visu, 8. srpnja 2017. godine, u organizaciji veleposlanice SAD-a u RH, a u suradnji s Agencijom za traganje za nestalim i poginulim američkim vojnicima, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević istaknuo je kako Republika Hrvatska, pružanjem potpore Sjedinjenim američkim državama u pronalaženju posmrtnih ostataka američkih vojnika poginulih na teritoriju RH, odaje počast svim američkim veteranima i njihovim obiteljima. “Ovaj način odnosa prema žrtvama može nam biti primjer kako se ne zaboravljaju nacionalni heroji”, istaknuo je tada ministar Krstičević.

Posmrtni ostaci pilota Eugena Forda bit će, kako se planira, pokopani na nacionalnom groblju Arlington.

Za partnerstvo u ovoj akciji potrage i vađenja ostataka američkog aviona i posade, DPAA na službenim web stranicama zahvaljuje, među ostalim, hrvatskim roniocima koji su otkrili mjesto nesreće, Vladi Republike Hrvatske, posebice Ministarstvu obrane, Hrvatskoj ratnoj mornarici, Ministarstvu hrvatskih branitelja i Ministarstvu kulture.