Zajedničko uvježbavanje pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga i Oružanih snaga SAD-a | Foto: OSRH

Zajedničko uvježbavanje pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga i Oružanih snaga SAD-a

Sukladno godišnjem Planu Međunarodne obrambene suradnje u razdoblju od 24. do 28. listopada 2022., na vojnim lokacijama Republike Hrvatske uspješno je provedeno zajedničko uvježbavanje pripadnika zračne komponente Zapovjedništva specijalnih snaga i pripadnika američkog ratnog zrakoplovstva (USAF) iz 57. RQS (Rescue Squadron), Aviano, Talijanska Republika.

Primarna zadaća 57. RQS je povrat izoliranog osoblja. Postrojbu sačinjavaju timovi borbenih spašavatelja, tzv. Pararescuemen/Pararescue jumper (PJ) koji imaju visoku razinu obuke u spašavanju i zbrinjavanju ozlijeđenih osoba te posjeduju najvišu razinu obuke iz medicine.

Tijekom ove aktivnosti provedena su bojeva gađanja iz različitih vrsta oružja i kalibra, uvježbavanje pristupa i izvlačenja unesrećenih izoliranih osoba i opreme na nepristupačnom terenu te razrada tema za daljnju zajedničku suradnju i implementacija novo pristigle opreme.
Svrha ovog uvježbavanja je usavršavanje i razvijanje sposobnosti povrata izoliranog osoblja – posade zrakoplova i ostalog izoliranog osoblja i pomoći civilnim institucijama. Sve zadaće se provode u mirnodopskom ili borbenom okruženju, danju i noću, u svim vremenskim uvjetima, sa svih vrsta kopnenih i vodenih površina. Pripadnici koji sudjeluju u ovoj aktivnosti uvježbani su za sve zadaće traganja za izoliranom ili nestalom osobom, medicinskog zbrinjavanja u borbenim uvjetima te za sve tehnike ubacivanja i izvlačenja u/iz područja operacija, zračnim putem, na kopnenim i vodenim površinama.

Cilj ove suradnje je razvijanje sposobnosti Tima za izvlačenje i spašavanje u sastavu Zapovjedništva specijalnih snaga za provedbu zadaća povrata izoliranog osoblja i opreme što obuhvaća metode traganja i spašavanja (mirnodopski uvjeti) te metode borbenog izvlačenja i borbenog traganja i spašavanja (borbeni uvjeti).

Pripadnici 57. RQS svoju primarnu zadaću provode uz potporu postrojbe 56. RQS koja koristi helikoptere HH-60G Pawe Hawk. Surađujući s 57. RQS, Tim za izvlačenje i spašavanje Zapovjedništva specijalnih snaga stekao je vrijedna znanja i sposobnosti koja su u potpunosti primjenjiva i kompatibilna za provedbu zadaća na helikopterima UH-60M Black Hawk. Za očekivati je kako će sposobnosti izvlačenja izoliranog osoblja biti osobito od značaja po uvođenju u operativnu uporabu višenamjenskog borbenog zrakoplova Dassault Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Aktivnost je nastavak uspješne suradnje kojom se održava dostignuta razina borbene spremnosti te usvajaju nova znanja i vještine te stječe iskustvo rada s najnovijom opremom za zadaće izvlačenja izoliranog osoblja. U Planu međunarodne suradnje za 2023., planirana je još intenzivnija suradnja s 57. RQS.

Zajedničko uvježbavanje pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga i Oružanih snaga SAD-aZajedničko uvježbavanje pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga i Oružanih snaga SAD-aZajedničko uvježbavanje pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga i Oružanih snaga SAD-a