Započelo 30. hodočašće Hrvatske vojske, policije i branitelja u Lourdes | Foto: MORH/ F. Klen

Započelo 30. hodočašće Hrvatske vojske, policije i branitelja u Lourdes

Misnim slavljem u zagrebačkoj crkvi Uzvišenja Svetog Križa u Sigetu započelo je 30. hodočašće Hrvatske vojske, policije i branitelja u marijansko svetište Lourdes u Francuskoj

Misnim slavljem u zagrebačkoj crkvi Uzvišenja Svetog Križa u Sigetu, danas 21. svibnja 2024., započelo je 30. hodočašće Hrvatske vojske, policije i branitelja u marijansko svetište Lourdes u Francuskoj.

Hodočašće će trajati od 21. do 28. svibnja, tijekom kojeg će se hrvatski vojnici, policajci, branitelji i vatrogasci, hrvatski ratni vojni invalidi, vatrogasci, članovi obitelji hrvatskih branitelja, njih preko tisuću, uključiti i u 64. međunarodno vojno hodočašće. I ove godine je predviđeno da na Međunarodnom vojnom hodočašću, koje se odvija pod geslom “Neka mi dolaze u procesiji”, sudjeluje preko 14 tisuća hodočasnika iz više od 40 država iz raznih strana svijeta.

Biskup Bogdan u svojoj je homiliji naglasio kako je hodočašće uspjelo ako pomogne u iskustvu osobne vjere, u susretu mene s Bogom i Boga sa mnom: “U nadi i ljubavi gledamo prema nebu, idemo Mariji i mjestu gdje su se na poseban način 1858. godine susreli nebo i zemlja”, rekao je vojni ordinarij.

“Hodočašće je zajedničarski cilj sinova i kćeri Božjih”, naglasio je biskup Bogdan zazvavši na sve hodočasnike Božji blagoslov i zagovor Majke Božje.

Prije polaska na put, hodočasnicima su se obratili generalni vikar i koordinator hodočašća don Marko Medo, koji je pozdravio hodočasnike pozvavši sve da dostojno predstavljaju svoju crkvu i svoju zemlju Hrvatsku.

Zapovjednik 30. hodočašća brigadni general Željko Ljubas naglasio je da na ovom hodočašću svi hodočasnici osobno grade kapelicu, odnosno učvršćuju vjeru: “U našim mislima su svi oni koji više nisu s nama. Vjera nam je pomogla u najtežim trenutcima”.

Pozdravljajući hodočasnike, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved zahvalio je vojnom biskupu Juri Bogdanu i Vojnom ordinarijatu na svemu što čine u svome poslanju te pozvao hodočasnike da ne zaborave kako predstavljaju Republiku Hrvatsku koja je stvorena u Domovinskom ratu. “Nosite svoje nakane, ni u jednom trenutku nemojte zaboraviti naše žrtve. Molite za obitelji, za naš narod da nam podari zajedništvo i optimizam”, rekao je ministar.

Na kraju misnog slavlja, biskup Bogdan je nad hodočasnicima izmolio blagoslovnu molitvu hodočasnika na polasku. Potom se hodočasnička kolona autobusima uputila prema graničnom prijelazu Bregana i dalje prema Francuskoj.

Misnom slavlju u ispunjenoj crkvi Uzvišenja Svetoga Križa u Sigetu nazočili su potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane državni tajnik MORH-a Branko Hrg i izaslanik ministra unutarnjih poslova, ujedno i zamjenik zapovjednika hodočašća Dragan Tokić. Misu je predvodio vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj monsinjor Jure Bogdan u koncelebraciji s generalnim vikarom don Markom Medom i drugim vojnim i policijskim kapelanima.

Hodočašće predvodi vojni ordinarij u RH monsinjor Jure Bogdan. Glavni koordinator hodočašća je generalni vikar Vojnog ordinarijata don Marko Medo. Zapovjednik ovogodišnjeg hodočašća je zapovjednik Zapovjednog operativnog središta Glavnog stožera OSRH brigadni general Željko Ljubas, a zamjenik zapovjednika je policijski savjetnik Dragan Tokić.

Pratnju i duhovnu pomoć i potporu na hodočašću pružaju vojni i policijski kapelani, djelatnici Samostalnog odjela Ministarstva obrane za potporu Vojnom ordinarijatu, djelatnici Samostalne službe Ministarstva unutarnjih poslova za suradnju s Vojnim ordinarijatom i djelatnici Vojnog ordinarijata.

Hrvatska vojska sudjeluje na Međunarodnom vojnom hodočašću u Lourdesu od 1993. godine. Hodočašće tradicionalno organizira Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj uz potporu Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva hrvatskih branitelja. Ovogodišnje vojno hodočašće jubilarno je trideseto.

Osim hodočasnika iz spomenutih ministarstava s članovima njihovih obitelji, na put molitve i vjere u svetište Majke Božje Lourdske krenuli su i djelatnici Hrvatske vatrogasne zajednice.

Hodočašće je nastalo na inicijativu nekolicine vojnih kapelana u duhu pomirbe i učvršćenja mira dotadašnjih zaraćenih strana Francuske i Njemačke. Prvo hodočašće vojnika organizirano je po završetku Drugog svjetskog rata, a ubrzo je ideja pomirbe i izgradnje trajnog mira jačala i širila se među vojskama različitih zemalja. Od 1958. godine Vojno hodočašće je poprimilo međunarodni karakter.

Započelo 30. hodočašće Hrvatske vojske, policije i branitelja u LourdesZapočelo 30. hodočašće Hrvatske vojske, policije i branitelja u LourdesZapočelo 30. hodočašće Hrvatske vojske, policije i branitelja u LourdesZapočelo 30. hodočašće Hrvatske vojske, policije i branitelja u LourdesZapočelo 30. hodočašće Hrvatske vojske, policije i branitelja u LourdesZapočelo 30. hodočašće Hrvatske vojske, policije i branitelja u LourdesZapočelo 30. hodočašće Hrvatske vojske, policije i branitelja u LourdesZapočelo 30. hodočašće Hrvatske vojske, policije i branitelja u LourdesZapočelo 30. hodočašće Hrvatske vojske, policije i branitelja u LourdesZapočelo 30. hodočašće Hrvatske vojske, policije i branitelja u LourdesZapočelo 30. hodočašće Hrvatske vojske, policije i branitelja u Lourdes