U crkvi Svetog Blaža u Zagrebu održana je sveta misa za domovinu koju je predvodio kardinal Josip Bozanić | Foto: MORH/ J. Kopi

Započelo obilježavanje Dana državnosti Republike Hrvatske

U Zagrebu je, uz nazočnost najviših državnih i vojnih predstavnika, započelo obilježavanje tridesete obljetnice hrvatske državnosti

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred Središnjega križa branitelja u Aleji poginulih hrvatskih branitelja na Gradskom groblju Mirogoj u Zagrebu je u subotu, 30. svibnja 2020. započelo obilježavanje Dana državnosti Republike Hrvatske.

Vijence su položili predsjednik RH i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, izaslanstvo Ministarstva obrane te Hrvatske vojske predvođeno državnim tajnikom Tomislavom Ivićem i načelnikom Glavnog stožera OSRH admiralom Robertom Hranjem te brojna druga izaslanstva.

Hrvatska vojska sudjeluje u svečanom obilježavanju Dana državnosti Republike Hrvatske u Zagrebu | Foto: MORH/ F. Klen

Vijenci su položeni i na posljednjem počivalištu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, kod zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve Domovinskog rata i u spomen parku kod spomenika „Glas hrvatske žrtve – Zid boli“.

Kardinal Bozanić: Obilježavanje tridesete obljetnice hrvatske državnosti po mnogočemu je posebno

U crkvi Svetog Blaža u Zagrebu služena je misa za domovinu, koju je predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Misnom slavlju, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i ministre u Vladi te saborske zastupnike, nazočili su državni tajnici Ministarstva obrane, Tomislav Ivić i Zdravko Jakop, načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj sa suradnicima i vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj monsinjor Jure Bogdan.

U svojoj propovijedi, kardinal Bozanić čestitavši svim hrvatskim građanima Dan državnosti, podsjetio je na sve one koji su tijekom povijesti položili svoj život za stvaranje samostalne i neovisne hrvatske države.

“Dan državnosti prigoda je da si osvijestimo odgovornost što kao građani i vjernici imamo za domovinu posebno u kontekstu izazova pred kojima se u posljednje vrijeme našla ne samo naša država, nego i čitavi svijet. Ovaj Dan državnosti zato je po mnogočemu poseban. Bog za svakog čovjeka ima zadatak i ulogu. Ovo je zato prigoda da zahvalimo svim našim zdravstvenim djelatnicima, vojnicima, policiji, vatrogascima i ostalim službama koje su danju i noću davali sve od sebe da nas čuvaju u tim zahtjevnim vremenima”, rekao je kardinal Bozanić podsjetivši na sve napore koje je hrvatska država prošla na putu prema svojoj samostalnosti i neovisnosti.

“Ovaj datum označava novi početak od velikog nacionalnog značaja. Ponovo slavimo Dan državnosti na dan koji je duboko urezan u srca brojnih naraštaja, kako onih starijih, tako i mlađih koji itekako shvaćaju njegov značaj i važnost. Danas do nas posebno dopiru Isusove riječi: “Ti idi za mnom!, kako bi Njegovu prisutnost uvodili u sve svoje poslove, odluke i svakodnevni život”, poruka je kardinala Bozanića povodom Dana državnosti Republike Hrvatske.

Započelo obilježavanje Dana državnosti Republike HrvatskeZapočelo obilježavanje Dana državnosti Republike HrvatskeZapočelo obilježavanje Dana državnosti Republike HrvatskeZapočelo obilježavanje Dana državnosti Republike HrvatskeZapočelo obilježavanje Dana državnosti Republike HrvatskeZapočelo obilježavanje Dana državnosti Republike HrvatskeZapočelo obilježavanje Dana državnosti Republike HrvatskeZapočelo obilježavanje Dana državnosti Republike HrvatskeZapočelo obilježavanje Dana državnosti Republike HrvatskeZapočelo obilježavanje Dana državnosti Republike HrvatskeZapočelo obilježavanje Dana državnosti Republike HrvatskeZapočelo obilježavanje Dana državnosti Republike HrvatskeZapočelo obilježavanje Dana državnosti Republike HrvatskeZapočelo obilježavanje Dana državnosti Republike HrvatskeIspaljivanje svečanih plotuna s MedvedgradaIspaljivanje svečanih plotuna s MedvedgradaVelika smjena straže na Trgu Svetog MarkaPolaganje vijenaca i paljenje svijeća na Gradskom groblju MirogojPolaganje vijenaca i paljenje svijeća na Gradskom groblju MirogojPolaganje vijenaca i paljenje svijeća na Gradskom groblju MirogojPolaganje vijenaca i paljenje svijeća na Gradskom groblju MirogojIspaljivanje svečanih plotuna s MedvedgradaIspaljivanje svečanih plotuna s MedvedgradaIspaljivanje svečanih plotuna s MedvedgradaIspaljivanje svečanih plotuna s MedvedgradaKoncert Jazz orkestra Hrvatske vojske na Sveučilišnoj livadiKoncert Jazz orkestra Hrvatske vojske na Sveučilišnoj livadiKoncert Jazz orkestra Hrvatske vojske na Sveučilišnoj livadiKoncert Jazz orkestra Hrvatske vojske na Sveučilišnoj livadiKoncert Jazz orkestra Hrvatske vojske na Sveučilišnoj livadiKoncert Jazz orkestra Hrvatske vojske na Sveučilišnoj livadiKoncert Jazz orkestra Hrvatske vojske na Sveučilišnoj livadiKoncert Jazz orkestra Hrvatske vojske na Sveučilišnoj livadiKoncert Jazz orkestra Hrvatske vojske na Sveučilišnoj livadiKoncert Jazz orkestra Hrvatske vojske na Sveučilišnoj livadiKoncert Jazz orkestra Hrvatske vojske na Sveučilišnoj livadiKoncert Jazz orkestra Hrvatske vojske na Sveučilišnoj livadiKoncert Jazz orkestra Hrvatske vojske na Sveučilišnoj livadi

Flickr fotogalerija