Zapovjednik Danske ratne mornarice u posjetu HRM-u

U službenom posjetu Hrvatskoj ratnoj mornarici, od 26. do 28. listopada, boravi zapovjednik Danske kraljevske ratne mornarice kontraadmiral Nils Christian Wang. Drugog dana posjeta, u utorak, 27. listopada, održan je bilateralni sastanak zapovjednika Hrvatske i Danske ratne mornarice, kontraadmirala Urlića i kontraadmirala Wanga prilikom kojeg su razmijenja iskustva dviju mornarica, s posebnim naglaskom na funkcioniranje Obalne straže.

Naime, Danska mornarica u svom sastavu već godinama ima Obalnu stražu, kao i HRM. Zapovjednici mornarica složili su se da je struktura dviju mornarica slična i da je njihova suradnja posebice dobra u razmjenjenai iskustava Obalne straže, a tu je suradnju moguće dalje unaprijediti u sklopu NATO-saveza, čija je članica odnedavno i Republika Hrvatska.

Nakon što je admiral Wang obišao Zapovjedno-operativno središte HRM-a, raketne topovnjače „Dubrovnik“ i „Kralj Dmitar Zvonimir“, te postrojbu protuminskih ronitelja i roniteljsko obučno središte u Lori, održao je i predavanje pripadnicima HRM-a o razvoju i budućim izazovima Danske Kraljevske ratne mornarice.
“Impresioniran sam onim što sam vidio dosad”, izjavio je kontraadmiral Wang, napomenuvši da Hrvatska ratna mornarica ulaže goleme napore kako bi se uspješno transformirala u modernu mornaricu. Zaključivši da hrvatska i danska ratna mornarica imaju mnogo toga zajedničkog, posebno se osvrnuo na važnost Obalne straže te je istaknuo “da je sustav u kojem je obalna straža sastavni dio ratne mornarice najučinkovitiji, jer je jedna osoba odgovorna za operativne aktivnosti po sigurnosti plovidbe na moru te su sve informacije dostupne na jednom mjestu, što skraćuje vrijeme intervencije po nezgodi”. Budući da Danska kraljevska ratna mornarica, koja iduće godine slavi 500. obljetnicu osnivanja, u svom sastavu ima Obalnu stražu, bilo je zanimljivo čuti njihova iskustva u tom pogledu.

Kontraadmiral Urlić je rekao da Obalna straža HRM-a trenutno ima devet brodova koji su u funkciji očuvanja pomorske sigurnosti u hrvatskim teritorijalnim vodama te je najavio izgradnju novog obalno-ophodnog broda. Izrazivši zadovoljstvo posjetom danskog kolege, istaknuo je da HRM s Danskom kraljevskom mornaricom ima izvrsnu suradnju te je ujedno zahvalio na dosadašnjoj njihovoj pomoći, kojoj se nada i u budućnosti.
Tijekom trodnevnog boravka u Splitu kontraadmiral Wang posjetit će i Raketnu bazu u Žrnovnici te ronilački toranj u Divuljama.