Zapovjednik NATO Zapovjedništva za transformaciju u službenom posjetu OSRH | Foto: MORH/ M. Čobanović

Zapovjednik NATO Zapovjedništva za transformaciju u službenom posjetu OSRH

Zapovjednik Savezničkog zapovjedništva NATO-a general zbora Phillip Lavigne boravio je u službenom posjetu Republici Hrvatskoj i Oružanim snagama RH

Zapovjednik Savezničkog zapovjedništva NATO-a general zbora Phillip Lavigne boravio je 16. i 17. siječnja 2023. u službenom posjetu Republici Hrvatskoj i Oružanim snagama Republike Hrvatske.
Tijekom posjeta general zbora Lavigne je upoznat sa sigurnosnom situacijom u regiji te daljnjim razvojem hrvatskih obrambenih sposobnosti u kontekstu operacionalizacije NATO Koncepta odvraćanja i obrane te Koncepta ratovanja. Službeni posjet realiziran je neposredno prije sastanka Vojnog odbora NATO-a na razini načelnika glavnih stožera.

Savezničko zapovjedništvo za transformaciju (ACT), uz inovativni pristup postojećim i budućim sigurnosnim pitanjima pomaže osigurati da NATO kontinuirano i odgovorno ostvaruje svoje temeljne zadaće – odvraćanje i obranu. Misija i uloga ACT-a je upravljanje razvojem sposobnosti ratovanja kako bi se ispunila razina ambicije NATO-a. ACT ističe važnost transformacije i razvoja kao kontinuiranih pokretača promjena koji će osigurati relevantnost Saveza u brzo razvijajućoj i složenoj globalnoj sigurnosti.

Praćenje trendova u sigurnosnom okružju te kritički i analitički pristup omogućuje Savezu bržu prilagodbu kako bi mogao odgovoriti na suvremene prijetnje. ACT posebnu pozornost posvećuje poboljšanju i jačanju savezničkih sposobnosti koje NATO treba za očuvanje savezničke kolektivne obrane.

Uz načelnika Glavnog stožera OSRH admirala Roberta Hranja, na radnom sastanku sudjelovali su zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec, načelnica Uprave za planiranje GSOSRH brigadna generalica Gordana Garašić, načelnik Obavještajne uprave brigadni general Mijo Validžić, nacionalni predstavnik pri ACT-u brigadir Branimir Tojčić te načelnik Odjela za vježbe u Operativnoj upravi GSOSRH brigadir Boris Panić.

U sklopu programa posjeta Republici Hrvatskoj general Lavigne sastao se s ministrom obrane Mariom Banožićem, s predsjednikom Republike Hrvatske i vrhovnim zapovjednikom OSRH, a na HVU “Dr. Franjo Tuđman” održao je predavanje na temu doprinosa OSRH budućem razvoju NATO-a.

Zapovjednik NATO Zapovjedništva za transformaciju u službenom posjetu OSRHZapovjednik NATO Zapovjedništva za transformaciju u službenom posjetu OSRHZapovjednik NATO Zapovjedništva za transformaciju u službenom posjetu OSRHZapovjednik NATO Zapovjedništva za transformaciju u službenom posjetu OSRHZapovjednik NATO Zapovjedništva za transformaciju u službenom posjetu OSRHZapovjednik NATO Zapovjedništva za transformaciju u službenom posjetu OSRHZapovjednik NATO Zapovjedništva za transformaciju u službenom posjetu OSRHZapovjednik NATO Zapovjedništva za transformaciju u službenom posjetu OSRHZapovjednik NATO Zapovjedništva za transformaciju u službenom posjetu OSRHZapovjednik NATO Zapovjedništva za transformaciju u službenom posjetu OSRHZapovjednik NATO Zapovjedništva za transformaciju u službenom posjetu OSRHZapovjednik NATO Zapovjedništva za transformaciju u službenom posjetu OSRHZapovjednik NATO Zapovjedništva za transformaciju u službenom posjetu OSRHZapovjednik NATO Zapovjedništva za transformaciju u službenom posjetu OSRHZapovjednik NATO Zapovjedništva za transformaciju u službenom posjetu OSRHZapovjednik NATO Zapovjedništva za transformaciju u službenom posjetu OSRHZapovjednik NATO Zapovjedništva za transformaciju u službenom posjetu OSRHZapovjednik NATO Zapovjedništva za transformaciju u službenom posjetu OSRHZapovjednik NATO Zapovjedništva za transformaciju u službenom posjetu OSRH