Foto: HV / ZzP

Zapovjednik ZzP-a na festivalu vojnih orkestara u Edinburghu

Royal Edinburgh Military Tattoe najveći je europski festival vojnih orkestara pod pokroviteljstvom britanske kraljevske obitelji

Zapovjednik Zapovjedništva za potporu general-bojnik Mladen Fuzul i zapovjednik Orkestra Hrvatske vojske pukovnik Miroslav Vukovojac-Dugan u pratnji britanskog vojnog izaslanika pukovnika John Kellya u srijedu, 7. kolovoza 2019. na poziv Royal Edinburgh Military Tattoa pratili su izvedbu u Edinburghu.

Naime, posjet se odvijao u sklopu priprema za nastup Orkestra HV-a na Royal Military Tattoe 2021. godine.

Royal Edinburgh Military Tattoe najveći je europski festival vojnih orkestara koji se pod pokroviteljstvom britanske kraljevske obitelji održava od 1950. godine u zamku ponad Edinburgha (Edinburgh Castle).

Ove godine na njemu su osim britanskih, sudjelovali vojni orkestri iz Njemačke, Francuske, Kine, Novog Zelanda, Nigerije i Trinidada i Tobagoa. Tattoo traje oko mjesec dana (uvijek u kolovozu) i svake večeri održava predstavu koju prati 8.800 gledatelja, tako da tijekom trajanja festival vidi ukupno oko 220.000 ljudi.

Riječ „tattoo“ dolazi od nizozemske fraze doe den tap toe (zatvorite pipu) što je bio signal koji su vojne glazbe svirale, a označavale su vlasnicima gostionica da zatvore pipe na bačvama piva, tako da vojnici stignu u vojni logor u relativno prikladno vrijeme i u donekle trijeznom stanju.

Tijekom godina, kada su vojarne zamijenile logore, tattoe je postao znak povečerja kao i ceremonijalne vrste večernje zabave koju su izvodili vojni orkestri. U 20. stoljeću riječ tattoo je postala sinonim za festivale vojnih orkestara koji se održavaju po cijelom svijetu, a ovaj u Edinburghu je uz onaj u Halifaxu (Nova Scotia, Kanada) najpoznatiji i najveći.