Završena obuka na simulatoru prevrtanja vozila | Foto: K. Puškarić

Završena obuka na simulatoru prevrtanja vozila

U Središtu za obuku i doktrinu logistike Požega, Zapovjedništva za potporu, završena je obuka na simulatoru prevrtanja vozila

U Središtu za obuku i doktrinu logistike Požega, Zapovjedništva za potporu, 58 pripadnika postrojbi Hrvatske vojske završilo je obuku na simulatoru prevrtanja vozila koja je provedena 2. i 3. travnja 2024. godine.

Na početku obuke polaznicima je održano predavanje o sigurnosnim mjerama, procedurama i postupcima posade vozila tijekom prevrtanja odnosno prilikom napuštanja prevrnutog vozila uključujući i iznošenje povrijeđenog. U praktičnom dijelu polaznici su prošli kroz trenaž unutar simulatora gdje su se upoznali s procedurama u različitim situacijama koje su moguće prilikom prevrtanja vozila. Navedene procedure čine postupci tijekom prevrtanja (položaj glave, ruku, oslobađanje od sigurnosnog pojasa, orijentacija unutar prevrnutog vozila), izlazak iz vozila, iznošenje ozlijeđenih te obvezna stalna komunikacija između članova posade.

Voditelj obuke pukovnik Boris Galić posebno je istaknuo instruktora obuke stožernog narednika Martina Knezovića koji je svojim znanjem i zalaganjem ovu obuku proveo na vrlo visokoj razini.

Polaznici obuke su osposobljeni u procedurama i postupcima kod prevrtanja te sigurnog napuštanja vozila u različitim položajima i uvjetima.

Završena obuka na simulatoru prevrtanja vozilaZavršena obuka na simulatoru prevrtanja vozilaZavršena obuka na simulatoru prevrtanja vozilaZavršena obuka na simulatoru prevrtanja vozilaZavršena obuka na simulatoru prevrtanja vozilaZavršena obuka na simulatoru prevrtanja vozila