Završena obuka za rukovatelja robotom za protueksplozijsku zaštitu u Inženjerijskoj pukovniji | Foto: InžP/HKoV

Završena obuka za rukovatelja robotom za protueksplozijsku zaštitu u Inženjerijskoj pukovniji

Obuku je uspješno završilo sedam pripadnika Hrvatske kopnene vojske, a najbolji polaznik je desetnik Stipan Jukić, pripadnik Gardijske mehanizirane brigade

U Inženjerijskoj pukovniji Hrvatske kopnene vojske od 8. do 19. veljače 2021. godine provedena je obuka za rukovanje robotom za protueksplozijsku zaštitu. Obuku je uspješno završilo sedam pripadnika, od kojih su četvorica iz sastava Inženjerijske pukovnije, dvojica pripadnika Gardijske mehanizirane brigade i jedan pripadnik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske. Voditelj obuke bio je satnik Josip Kovačević, zapovjednik Pionirske satnije Inženjerijske pukovnije.

U praktičnom dijelu obuke polaznici su usvojili osnove rukovanja, korištenje alata i pribora iz kompleta sustava te dijela koji čine niz vježbi i scenarija gdje se koriste bojevi naboji i projektili za daljinsko uništavanje eksplozivnih naprava. Polaznici su obučavani i za korištenje rendgenskog sustava za snimanje i pregled sumnjivih paketa ili naprava u realnom vremenu. Također, usvojili su i tehnike korisničkog održavanja, čišćenja i provedbu tjednih pregleda, kako sustava, tako i oružja i alata koji se montiraju na robotizirani sustav.

Daljinski upravljani robotizirani sustav tEODor služi za izviđanje, manipulaciju i neutralizaciju raznih vrsta eksplozivnih sredstava, a opremljen je snažnom manipulatorskom rukom te nizom kamera i svjetala. Automatski se može naoružati raznim oružjima i alatima koji pružaju mogućnost neutralizacije i manipulacije sa sigurnih udaljenosti. Ovakav sustav velika je pomoć pripadnicima Oružanih snaga RH koji se bave poslovima protuminskog djelovanja i protueksplozijske zaštite jer im omogućava siguran pregled ili izviđanje potencijalne improvizirane eksplozivne naprave, služi za pomicanje/premještanje nestabilnog minsko-eksplozivnog sredstva ili neeksplodiranog ubojnog sredstva gdje se uvelike umanjuje ugroza za pripadnike koji napravu ili sredstvo trebaju uništiti ili onesposobiti.

Po završetku obuke, u petak, 19. veljače 2021. godine, polaznicima je voditelj obuke, satnik Kovačević, uručio potvrde o uspješno završenom tečaju rukovatelja robotom za protueksplozijsku zaštitu. Najbolji polaznik obuke bio je desetnik Stipan Jukić, pripadnik Gardijske mehanizirane brigade HKoV-a.

Završena obuka za rukovatelja robotom za protueksplozijsku zaštitu u Inženjerijskoj pukovnijiZavršena obuka za rukovatelja robotom za protueksplozijsku zaštitu u Inženjerijskoj pukovnijiZavršena obuka za rukovatelja robotom za protueksplozijsku zaštitu u Inženjerijskoj pukovnijiZavršena obuka za rukovatelja robotom za protueksplozijsku zaštitu u Inženjerijskoj pukovnijiZavršena obuka za rukovatelja robotom za protueksplozijsku zaštitu u Inženjerijskoj pukovniji