Foto: Arhiva MORH

Završena Protupožarna sezona 2018.

Manjem broju požara doprinijela uspostava Operativnog vatrogasnog zapovjedništva, uporaba besposadnih letjelica i pjenila za gašenje

U ponedjeljak, 15. listopada 2018. godine završila je Protupožarna sezona 2018., koja je sukladno smjernicama i Programu aktivnosti Vlade RH u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za RH u 2018. godini, započela 1. lipnja.

S obzirom da su zračne i kopnene snage Protupožarnih i namjenski organiziranih snaga OS RH bile angažirane na požarištima na jugu Dalmacije krajem rujna, Odlukom potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane RH od 28. rujna 2018. godine ovogodišnja protupožarna sezona produžena je s 30. rujna na 15. listopada 2018., u cilju učinkovitog i pravovremenog pružanja potpore PP NOS OS RH u gašenju požara i kroz jesenski dio ove godine.

U odnosu na Protupožarnu sezonu 2017., koja je bila najintenzivnija i najteža od hrvatske samostalnosti, manjem broju požara tijekom ovogodišnje PP sezone, značajno je doprinijela dobra organizacija i koordinacija, kao i pravovremena reakcija svih sastavnica domovinske sigurnosti te ustrojavanje novog Operativnog vatrogasnog zapovjedništva u Divuljama u kojemu je uspostavljeno situacijsko središte za prijenos i prikaz relevantnih informacija u realnom vremenu i angažman besposadnih letjelica u cilju protupožarnog izviđanja, snimanja iz zraka i prijenosa slike u realnom vremenu, što je uvelike pomoglo u ranom otkrivanju požara.

Također, ove godine su angažirana i pjenila za gašenje što povećava učinkovitost gašenja, smanjuje potrebnu količinu vode, sprečava širenje požara nanošenjem zaštitnog sloja ispred crte požara, a ujedno ima i dobro prijanjane za površinu.

Zračne snage PP NOS OS RH su tijekom ovogodišnje PP sezone bile angažirane na 78 požarišta, od kojih je većina (63) zabilježena u tri dalmatinske županije (Splitsko-dalmatinskoj, Šibensko-kninskoj i Zadarskoj županiji). Tako su u Zadarskoj županiji zabilježena 23 požara, u Splitsko-dalmatinskoj 22, Šibensko-kninskoj 18, Dubrovačko-neretvanskoj 13 te po jedan u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji. Sveukupno su zračne snage ostvarile 482:55:00 sati naleta, pri čemu je izbačeno 10 063 tone vode, utrošeno 2538 litara pjenila te je helikopterima Mi-8 MTV prevezeno 115 vatrogasca i vojnika te 14,6 tona tereta do požarišta.

Kopnene vojne snage bile su angažirane tri puta i to na požarištu Lokva Rogoznica kod Omiša (11.-12. kolovoza) s ukupno 103 pripadnika PP NOS OS RH, na požarištu Mokalo-Podstup kod Orebića na Pelješcu (25.-28. rujna) s ukupno 102 pripadnika PP NOS OS RH i na požarištu Kula Norinska (26-28. rujna) s 52 pripadnika.

Uz gašenje požara, provedeno je i 67 protupožarnih izviđanja s protupožarnim avionima u županijama priobalja, dok je tim besposadnih zrakoplovnih sustava (BZS “Skylark I”) za rano otkrivanje požara bio angažiran 11 puta.

Podsjetimo, Ministarstvo obrane i Oružane snage RH sudjeluju u pripremi i provedbi protupožarne sezone 2018., temeljem Programa aktivnosti Vlade RH (NN 28/18) i Zakona o obrani (NN 73/13, 75/15, 27/16 i 110/17).

Zadaća OS RH kroz trajanje PP sezone je pružanje pomoći i potpore lokalnoj zajednici i vatrogasnim postrojbama RH u gašenju požara otvorenog prostora, izviđanje iz zraka, prevoženje vatrogasnih i snaga kopnene vojske i materijalno-tehničkih sredstava zrakom, opskrbljivanje vodom pripadnika vatrogasnih snaga i kopnene vojske i stanovništva ugroženog požarom te spašavanje i evakuacija svih sudionika u gašenju požara, kao i stanovništva ugroženog požarom.

Za provedbu ovih zadaća iz sve tri grane OS RH (Hrvatske kopnene vojske – HKoV, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva – HRZ i Hrvatske ratne mornarice – HRM) ustrojavaju se Protupožarne namjenski organizirane snage – PP NOS OS RH koje su u spremnosti tijekom cijele godine.

Canadair sudjelovao u gašenju požara na VelebituAirtractor gasi požar na otoku UgljanuAir Tractori uzimaju vodu u Karinskom moru za gašenje požara u OtrićuAir Tractori uzimaju vodu u Karinskom moru za gašenje požara u OtrićuAir Tractori uzimaju vodu u Karinskom moru za gašenje požara u OtrićuCanadair i helikopter gase požar kod PlanaCanadair i helikopter gase požar kod PlanaCanadair i helikopter gase požar kod PlanaCanadair i helikopter gase požar kod PlanaUgašen požar kod ZadraUgašen požar kod ZadraUgašen požar kod ZadraUgašen požar kod ZadraUgašen požar kod ZadraUgašen požar kod ZadraUgašen požar kod ZadraUgašen požar kod ZadraDva Canadaira upućena na gašenje požara kod MakarskeEVH i DUZSEVH i DUZSEVH i DUZSEVH i DUZSEVH i DUZSEVH i DUZSAirtractor na stajanci u ZemunikuCanadiar 668Canadiar 665Canadiar iznad požarištaTri Canadaira i vojnici angažirani na PelješcuMinistar Krstičević održao sastanak županijskog vatrogasnog stožeraTijekom cijele noći angažirani i zrakoplovni tehničari HRZ-aTijekom cijele noći angažirani i zrakoplovni tehničari HRZ-aTijekom cijele noći angažirani i zrakoplovni tehničari HRZ-aKrstičević u obilasku požarišta kod MetkovićaŠest protupožarnih aviona u borbi s požarima na jugu HrvatskeŠest protupožarnih aviona u borbi s požarima na jugu HrvatskeŠest protupožarnih aviona u borbi s požarima na jugu HrvatskeŠest protupožarnih aviona u borbi s požarima na jugu HrvatskeŠest protupožarnih aviona u borbi s požarima na jugu HrvatskeŠest protupožarnih aviona u borbi s požarima na jugu HrvatskeŠest protupožarnih aviona u borbi s požarima na jugu HrvatskeŠest protupožarnih aviona u borbi s požarima na jugu HrvatskeŠest protupožarnih aviona u borbi s požarima na jugu HrvatskeŠest protupožarnih aviona u borbi s požarima na jugu HrvatskeŠest protupožarnih aviona u borbi s požarima na jugu HrvatskeŠest protupožarnih aviona u borbi s požarima na jugu HrvatskeŠest protupožarnih aviona u borbi s požarima na jugu HrvatskeŠest protupožarnih aviona u borbi s požarima na jugu HrvatskeZavršena Protupožarna sezona 2018.Završena Protupožarna sezona 2018.Završena Protupožarna sezona 2018.Završena Protupožarna sezona 2018.Završena Protupožarna sezona 2018.Završena Protupožarna sezona 2018.Završena Protupožarna sezona 2018.Završena Protupožarna sezona 2018.Završena Protupožarna sezona 2018.Završena Protupožarna sezona 2018.Završena Protupožarna sezona 2018.Završena Protupožarna sezona 2018.Završena Protupožarna sezona 2018.Završena Protupožarna sezona 2018.Završena Protupožarna sezona 2018.Završena Protupožarna sezona 2018.Završena Protupožarna sezona 2018.Završena Protupožarna sezona 2018.