Završila kibernetička vježba Cyber Coalition 2022 | Foto: MORH/ M. Čobanović

Završila kibernetička vježba Cyber Coalition 2022

Cilj vježbe bio je poboljšati sposobnost NATO-a, saveznika i partnera za obranu i zajedničko djelovanje u kibernetičkom prostoru

Najveća vježba kibernetičke obrane NATO-a “Cyber Coalition 2022” na kojoj je sudjelovalo više od tisuću kibernetičkih eksperata iz 26 zemalja članica Saveza i sedam partnerskih država završila je u petak 2. prosinca 2022. godine.

Središnje mjesto upravljanja vježbom bilo je u Tallinnu u Estoniji, a sama vježba se provodila distribuirano s lokacija zemalja sudionika. Uz nekoliko sudionika Oružanih snaga RH koji su bili u upravljačkom dijelu u Estoniji vježba je u Republici Hrvatskoj okupila preko 140 sudionika iz državne uprave, akademske zajednice i industrije.

Od državnih tijela uz MORH i OSRH sudjelovali su i Sigurnosno obavještajna agencija RH, Zavod za sigurnost informacijskih sustava, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Ministarstvo unutarnjih poslova, Državno odvjetništvo RH, European cybercrime centre – Europol, Agencija za zaštitu osobnih podataka, Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti te Nacionalni CERT. Iz privatnog sektora u vježbi su sudjelovale tvrtke: SPAN d.d., Microsoft Hrvatska d.o.o., Insig2 d.o.o., Infigo IS d.o.o., Infobip d.o.o., EDURON IS d.o.o. Iz akademske zajednice sudjelovali su: Fakultet elektrotehnike i računarstva Zagreb, Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, Fakultet prometnih znanosti Zagreb, Pravni fakultet Osijek, Zavod za informatiku Osijek i Visoko učilište Algebra. CARNET i Nacionalni CERT su u vježbi sudjelovali u dijelu scenarija svojih nadležnosti, u pravnom scenariju te su koordinirali sudjelovanje igrača i igračica iz privatnog sektora i akademske zajednice.

Cilj vježbe bio je poboljšati sposobnost NATO-a, saveznika i partnera za obranu i zajedničko djelovanje u kibernetičkom prostoru. Scenariji na vježbi simulirali su ugroze iz stvarnog života kao što su napadi na električne mreže, programe i sredstva NATO-a i Saveznika tijekom vojnih operacija.

Osim otkrivanja incidenata, provedbe obrambene kibernetičke operacije i oporavka sustava čime se je bavila tehnička obučna skupina, hrvatska provedba uključivala je također operativnu i pravnu obučnu skupinu.

Operativna skupina imala je zadaću koordinacije i osiguranja provedbe vojne operacije u uvjetima degradirane slobode djelovanja u kibernetičkom prostoru, pravna je skupina osiguravala donošenje odluka u skladu s međunarodnim pravom i praksom te poduzimanje pravnih mjera protiv počinitelja.

Zapovjedništvo za kibernetički prostor je dugogodišnji nacionalni organizator vježbe čiji je zapovjednik brigadir Daor Dabo, izrazio zadovoljstvo rezultatima vježbe: “Vježba Cyber Coalition je primjer kako NATO pomaže svojim članicama u razvoju sposobnosti kibernetičke obrane gdje se kroz izuzetno realistične i izazovne scenarije omogućuje testiranje i razvoj sposobnosti širokom krugu sudionika”.

Na kraju, brigadir Dabo je zaključio: “Iznimno sam zadovoljan postignutim rezultatima na vježbi koji dokazuju kako sposobnosti kibernetičke obrane i otpornosti Republike Hrvatske jačaju iz godine u godinu, a sinergijom državne uprave, akademske zajednice i industrije moguće je riješiti sve probleme”.

Kibernetička vježba Cyber Coalition 2022Kibernetička vježba Cyber Coalition 2022Kibernetička vježba Cyber Coalition 2022Kibernetička vježba Cyber Coalition 2022Kibernetička vježba Cyber Coalition 2022Kibernetička vježba Cyber Coalition 2022Kibernetička vježba Cyber Coalition 2022Kibernetička vježba Cyber Coalition 2022Kibernetička vježba Cyber Coalition 2022Kibernetička vježba Cyber Coalition 2022Kibernetička vježba Cyber Coalition 2022Završila kibernetička vježba Cyber Coalition 2022Završila kibernetička vježba Cyber Coalition 2022Završila kibernetička vježba Cyber Coalition 2022Završila kibernetička vježba Cyber Coalition 2022Završila kibernetička vježba Cyber Coalition 2022Završila kibernetička vježba Cyber Coalition 2022Završila kibernetička vježba Cyber Coalition 2022Završila kibernetička vježba Cyber Coalition 2022