Foto: HRZ

Zračne i kopnene snage i danas gase požare na jugu Hrvatske

Dva Airtractora i dva Canadaira gase požar kod Metkovića, a u tijeku je i angažiranje jednog Canadaira na požarište ČIlipi kod Dubrovnika

Dva Airtractora AT-802 i dva Canadaira CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) upućena su u četvrtak, 27. rujna 2018., u jutarnjim satima u akciju gašenja požara u Kulu Norinsku kod Metkovića u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Također, u tijeku je angažiranje jednog Canadaira koji će biti upućen na gašenje požarišta u Čilipima kod Dubrovnika.

Zračne snage su se tijekom jučerašnjeg dana izmjenjivale na požarištima na jugu Hrvatske (Orebić, Kula Norinska, Konavle), a sukladno stanju na požarištima i danas će se preusmjeravati na najkritičnijim područjima.

Podsjetimo, potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević sa suradnicima je jučer, 26. rujna 2018., obišao opožarena područja kod Orebića na poluotoku Pelješcu i Kule Norinske kod Metkovića gdje je i održao sastanke županijskog vatrogasnog stožera na kojima su dogovoreni daljnji koraci. 
Tom prigodom, ministar je zahvalio vatrogascima i svima koji su uključeni u gašenje požara na nekoliko lokacija u Dubrovačko-neretvanskoj i Zadarskoj županiji poručivši kako zajedničkim snagama u sinergiji i partnerstvu možemo pomoći u obrani od požara.

Također, ministar Krstičević je obišao dvojicu ozlijeđenih vatrogasaca prilikom prevrtanja vatrogasne cisterne tijekom gašenja požara kod Kule Norinske kod Metkovića u Dubrovačko-neretvanskoj županiji zaželivši im brz oporavak.

U protekla dva dana, od kada su izbila tri navedena požara na području Dubrovačko-neretvanske županije zračne su snage ostvarile oko 50 sati naleta, pri čemu je izbačeno više od 1400 tona vode na ova požarišta.

Uz zračne snage, pedeset i dva pripadnika kopnenih Protupožarnih namjenski organiziranih snaga OS RH, u srijedu, 26. rujna 2018., prevezeno je s dva helikoptera Mi-8 MTV iz Sinja do požarišta Kula Norinska radi pružanja pomoći u saniranju ovog požarišta.

Prethodno su na požarištu kod Orebića na Pelješcu angažirana ukupno 102 pripadnika, tako da se u ovom trenutku na požarištima kod Metkovića i na Pelješcu nalazi ukupno 154 pripadnika Hrvatske vojske i 19 motornih vozila.