Foto: HRZ i PZO

Zračne protupožarne snage ponovno aktivne u Istri i Cetinskoj krajini

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO)  iz vojarne Zemunik danas, u  četvrtak 28. srpnja 2016., od ranih jutarnjih sati upućene su na gašenje dva požara s ukupno šest protupožarnih aviona i helikoptera.

Na požarište Učka u Istarskoj županiji u ranim jutarnjim satima ponovno su upućena tri Canadaira CL-415, s obzirom da se prethodnog dana požar nije mogao staviti pod nadzor. Također, na ovom požarištu angažiran je i helikopter Mi-8 MTV, koji će zemaljskim vatrogascima prevoziti gumene spremnike vode („kruške“) do požarišta.

Dva Canadaira i jedan Airtractor su jučer, 27. srpnja od popodneva do kasnih večernjih sati bili angažirani na ovom požarištu u Istri te svim naporima pokušali staviti požar pod nadzor. 

Na požarište Plišivica-Zelovo u Cetinskoj krajini u Splitsko-dalmatinskoj županiji, koje je aktivno i treći dan zaredom, upućena su dva Airtractora.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (20. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju na 38 požarišta (11 u Šibensko-kninskoj, 10 u Splitsko-dalmatinskoj, osam u Dubrovačko-neretvanskoj, sedam u Zadarskoj županiji i dva u Istarskoj županiji).