Foto: HRZ i PZO

Zračne snage angažirane na tri požarišta

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) danas, u ponedjeljak, 28. kolovoza 2017., angažirane su u gašenju tri požara u Splitsko-dalmatinskoj, Šibensko-kninskoj i Ličko-senjskoj županiji.

Na požarištu Biokovo angažiran je jedan Airtractor AT-802, a letačka posada i danas helikopterom Mi-8 MTV pruža potporu u prijevozu vatrogasaca i vode na Biokovo.

Na požarištu iznad Jablanca na Sjevernom Velebitu požar je gasio jedan Canadair CL-415, a dva su Candaira upućena na požarište Đevrske.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (1. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 289 požara (97 u Šibensko-kninskoj, 90 Splitsko-dalmatinskoj, 75 u Zadarskoj, 15 u Dubrovačko-neretvanskoj, 11 u Ličko-senjskoj i jedan u Istarskoj županiji).

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 2550 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 73 000 tona vode te je prevezen 441 vatrogasac i pripadnik OS RH kao i 184 tone vatrogasne opreme i vode do požarišta.