Foto: HRZ i PZO/D. Maretić, S.Jović

Zračne snage cijeli dan na Pelješcu i Korčuli

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH iz sastava 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO i danas 22. srpnja 2015. cijeli dan gase požare na Pelješcu i Korčuli u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Na požarištu na poluotoku Pelješcu djelovalo je ukupno 6 protupožarnih aviona i helikoptera.dok je u Smokvici na Korčuli bilo angažirano 5 aviona i helikoptera koji su se tijekom dana međusobno izmjenjivali i bili preusmjeravani s jednog na drugo požarište koje je u tom trenutku bilo najveća prijetnja i opasnost.

Pilot Airtractora AT-802 satnik Danijel Kos koji je od jutra gasio požar na Pelješcu kazao je kako su pri samom dolasku zatekli relativno dobru situaciju, no tijekom dana požar se razbuktao. “Vatra se doista brzo razvijala, uvjeti su otežani zbog dima i loše vidljivosti, djelovali smo tako da stavimo pod nadzor dio po dio vatrene fronte. Dajemo sve od sebe, osjećamo koliko zemaljskim snagama znači samo jedna naša izbačena vodena bomba i nastavljamo dalje dok konačno ne saniramo cijeli prostor“, istaknuo je Kos.

Na požarištu u Smokvici također sa Airtractorom požare je gasio  satnik Miro Vulić koji je naglasio kako je u Smokvici jutros bilo 5-6 različitih površina koje su gorjele. “Zajedno sa posadom kanadera djelovali smo vrlo precizno tako da smo do popodnevnih sati uspjeli pogasiti većinu požara gdje se vidio plamen, na ostalim područjima vidjelo se samo izdimljavanje”, iznio je Vulić.

U večernjim satima stigla je dojava o novom požarištu u Karinu u Zadarskoj županiji na koji će biti upućen jedan Airtractor AT-802.  

[nggallery id=1807]