Foto: HRZ i PZO

Zračne snage cijeli dan u akcijama gašenja požara

Zračne snage iz Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH iz sastava 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO   cjelodnevno su danas 21. srpnja 2015. uključene u akcije gašenja požara na poluotoku Pelješcu i otoku Korčuli u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Na požarištu u Smokvici na otoku Korčuli angažirani su djeluje jedan Canadair CL-415, dva Airtractora AT-802 A/F i jedan helikopter Mi-8 MTV.

Na požarištu u  Smokvici u prva tri dana, od 18. do 20. srpnja 2015., požar je gasilo 11 Canadaira CL-415, a ukupno su na požarištu proveli 42 sata izbacivši 780 vodenih bombi, odnosno oko 4700  tona vode.

Na poluotoku Pelješcu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji aktivno je više požara, težišno se  gasi na lokaciji Ponikve sa jednim Canadairom CL-415 i jednim helikopterom Mi-8 MTV, a dodatno se upućuje još jedan Canadair CL-415. Tijekom dana na Pelješcu je do sada ukupno gasilo požar pet protupožarnih aviona i helikoptera.

Jedan od  kapetana Canadaira CL-415 koji je gasio požar na Pelješcu, bojnik Ivica Markač rekao je kako su jutros zatekli doista prizore katastrofalnih razmjera. „Davali smo sve od sebe kako bi što više kuÄ
‡a i objekata spasili i kad smo vidjeli kako uspijemo zaustaviti požar da ne zahvati kuće to nas je nosilo dalje. Veliki je dim, u nekim kotlinama jedva smo uspijevali ući, vatrena fronta je dugačka, požar se zbog vjetra prebacuje na druge lokacije. Ostajemo i dalje sa zračnim snagama i dajemo doista maksimum“, rekao je Markač.

Novo požarište pojavilo se u popodnevnim satima i u Istarskoj županiji u Svetom Petru u Šumi gdje je upućen jedan Airtarctor AT-802 A Fire Boss.

[nggallery id=1804]