Foto: HRZ i PZO/M. Karačić.

Zračne snage gase novi požar na otoku Hvaru

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne “Pukovnik Mirko Vukušić” iz Zemunika danas, u ponedjeljak, 21. kolovoza 2017., nastavljaju s gašenjem požara u najugroženijim područjima kod Turnja i Benkovca u Zadarskoj županiji.

Trenutno se na ovim požarištima nalazi šest protupožarnih aviona koji se stalno preraspoređuju u djelovanjima na najugroženijim područjima.

Na području Benkovca, uz uzračne snage, na gašenju požara angažirano je i 72 pripadnika PP NOS Hrvatske kopnene vojske OS RH.

U međuvremenu, izbio je novi požar na otoku Hvaru, gdje su upućena dva Canadaira CL-415 i dva helikoptera Mi-8 MTV.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (1. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 243 požara (85 u Šibensko-kninskoj, 79 Splitsko-dalmatinskoj, 62 u Zadarskoj,11 u Dubrovačko-neretvanskoj, pet u Ličko-senjskoj i jedan u Istarskoj županiji).

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 2100 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 60 700 tona vode te je prevezeno 276 vatrogasca i pripadnika OS RH te 38 tone vatrogasne opreme i vode do požarišta.