Foto: Arhiva MORH/ M. Karačić

Zračne snage gase požar kod Biograda

Dva protupožarna aviona sudjeluju u gašenju požarišta kod Biograda na moru

Jedan Canadair CL-415 i jedan Airtractor AT-802 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH upućena su u petak, 13. rujna 2019. godine u akciju gašenja požara kod Biograda na moru u Zadarskoj županiji.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (17. lipnja) do zaključno 12. rujna 2019. zračne protupožarne snage bile su angažirane u gašenju 46 požara (27 u Šibensko-kninskoj, sedam u Zadarskoj, šest u Splitsko-dalmatinskoj, tri u Dubrovačko-neretvanskoj te po jedan u Ličko-senjskoj, Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji), dok su kopnene snage Hrvatske vojske bile angažirane dva dana na požarištu Južna Dubrava kod Šibenika s ukupno 102 pripadnika.

Uz gašenje požara, provedeno je i 50 protupožarnih izviđanja s avionima Airtractor AT-802, a sveukupno su zračne PP snage ostvarile oko 390 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 8800 tona vode te je helikopterima Mi-8 MTV1 prevezeno 14 vatrogasaca i 14 tona vode i opreme do požarišta.

U izviđanju područja procijenjenih kao visokorizičnih za izbijanje požara, tim besposadnog zrakoplovnog sustava “Orbiter 3B” bio je angažiran 33 puta.