Foto: HRZ / M Karačić

Zračne snage gase požar kod Kistanja

Tri protupožarna aviona sudjeluju u gašenju požarišta kod naselja Nunić u općini Kistanje

Dva Airtractora AT-802 i jedan Canadair CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH upućeni su u četvrtak, 29. kolovoza 2019. godine u akciju gašenja požara kod Nunića u općini Kistanje u Šibensko-kninskoj županiji.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (17. lipnja) do zaključno 28. kolovoza 2019. zračne protupožarne snage bile su angažirane u gašenju 39 požara (22 u Šibensko-kninskoj, šest u Splitsko-dalmatinskoj, pet u Zadarskoj, tri u Dubrovačko-neretvanskoj te po jedan u Ličko-senjskoj, Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji), dok su kopnene snage Hrvatske vojske bile angažirane dva dana na požarištu Južna Dubrava kod Šibenika s ukupno 102 pripadnika.

Uz gašenje požara provedeno je i 41 protupožarno izviđanje s avionima Airtractor AT-802, a sveukupno su zračne PP snage ostvarile oko 340 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 8000 tona vode te je helikopterima Mi-8 MTV1 prevezeno 14 vatrogasaca i 14 tona vode i opreme do požarišta.

U izviđanju područja procijenjenih kao visokorizičnih za izbijanje požara, tim besposadnog zrakoplovnog sustava “Orbiter 3B” bio je angažiran 29 puta.

Foto: Operativno vatrogasno zapovjedništvo