Zračne snage gase požar kod Vodica | Foto: HRZ/Marinko Karačić, PP NOS OS RH

Zračne snage gase požar kod Vodica

Četiri protupožarna aviona sudjeluju u gašenju požara na lokaciji Srimska lokva kod Vodica u Šibensko-kninskoj županiji

Tri Airtractora AT-802 i jedan Canadair CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH upućeni su 26. kolovoza 2020. godine u akciju gašenja požara na području Srimske lokve kod Vodica u Šibensko-kninskoj županiji.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (15. lipnja) do zaključno 25. kolovoza 2020. zračne protupožarne snage bile su angažirane u gašenju 37 požara (16 u Šibensko-kninskoj, 15 u Splitsko-dalmatinskoj, četiri u Zadarskoj te po jedan u Dubrovačko-neretvanskoj i Ličko-senjskoj županiji).

Sveukupno su zračne protupožarne snage u akcijama gašenja požara ostvarile oko 215 sati naleta pri čemu je izbačeno oko 6600 tona vode te su helikopterom Mi-8 MTV1 prevezena 24 vatrogasca i 11 tona vode i opreme do požarišta.

Uz gašenje požara provedena su i 23 protupožarna izviđanja sa protupožarnim avionima u županijama priobalja, dok je u izviđanju područja procijenjenih kao visokorizična za izbijanje požara tim besposadnih zrakoplovnih sustava “Orbiter 3B” bio angažiran 11 puta.

Zračne snage gase požar kod Vodica | Foto: HRZ/Marinko Karačić, PP NOS OS RH