gasenje pozara

Foto: HRZ / M. Karačić

Zračne snage gase požar na planini Moseć

Dva Canadaira CL-415 i jedan Airtractor sudjeluju u gašenju požarišta Moseć – Crni Vrh jugoistočno od Drniša u Šibensko-kninskoj županiji

Dva Canadaira CL-415 i jedan Airtractor AT-802 koji je bio angažiran na protupožarnom izviđanju na ruti „JUG-1“ upućena su u ponedjeljak, 2. rujna 2019. godine u popodnevnim satima u akciju gašenja požara Moseć-Crni Vrh u Šibensko-kninskoj županiji.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (17. lipnja) do zaključno 1. rujna 2019. zračne protupožarne snage bile su angažirane u gašenju 44 požara (25 u Šibensko-kninskoj, sedam u Zadarskoj, šest u Splitsko-dalmatinskoj, tri u Dubrovačko-neretvanskoj te po jedan u Ličko-senjskoj, Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji), dok su kopnene snage Hrvatske vojske bile angažirane dva dana na požarištu Južna Dubrava kod Šibenika s ukupno 102 pripadnika.

Uz gašenje požara, provedeno je i 46 protupožarnih izviđanja s avionima Airtractor AT-802, a sveukupno su zračne PP snage ostvarile oko 370 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 8500 tona vode te je helikopterima Mi-8 MTV1 prevezeno 14 vatrogasaca i 14 tona vode i opreme do požarišta.

U izviđanju područja procijenjenih kao visokorizičnih za izbijanje požara, tim besposadnog zrakoplovnog sustava “Orbiter 3B” bio je angažiran 31 put.