Foto: HRZ

Zračne snage gase tri požara

Dva Canadaira i dva Airtractora sudjeluju u gašenju požara u Dubrovačko-neretvanskoj i jednom požaru u Zadarskoj županiji

Zračne snage iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) cijeli su dan angažirani na gašenjima požara u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Nakon jutrošnjeg djelovanja jednog Canadaira na Pelješcu gdje je izbačeno oko 50 tona vode, trenutno se na jugu Hrvatske nalaze dva Canadaira, od kojih je jedan i dalje angažiran na požarištu Kula Norinska kod Metkovića dok je drugi Canadair upućen na novo požarište na području Ćilipa.

U međuvremenu u Zadarskoj županiji izbio je požar na prostoru Posedarje-Islam Grčki gdje su upućena dva Airtractora AT-802.
Na Pelješcu se trenutno nalaze samo kopnene snage i to 102 pripadnika PP NOS-a Hrvatske kopnene vojske. 

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone, zračne su snage do zaključno 25. rujna. 2018. sudjelovale u gašenju 64 požara (21 u Splitsko-dalmatinskoj, 19 u Zadarskoj. 18 u Šibensko-kninskoj, četiri u Dubrovačko-neretvanskoj te po jedan u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji).

Uz gašenje požara, provedeno je i 67 protupožarnih izviđanja sa protupožarnim avionima u županijama priobalja, dok je tim besposadnih zrakoplovnih sustava (BZS “Skylark I”) za rano otkrivanje požara bio angažiran 11 puta.

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone (od 1. lipnja) ostvarile oko 385 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko  8200 tona vode te je helikopterima Mi-8 MTV prevezeno 70 vatrogasca i vojnika do požarišta.

Kopnene vojne snage bile su angažirane dva puta i to na požarištu Lokva Rogoznica kod Omiša (11.-12.08.2018.) sa ukupno 103 pripadnika PP NOS OS RH i na požarištu Mokalo-Podstup kod Orebića na Pelješcu (25.-26.09.2018.) sa ukupno 102 pripadnika PP NOS OS RH.