Zračne snage gasile požar kod Trogira | Foto:HRZ / M. Karačić

Zračne snage gasile požar kod Trogira

Dva Canadaira gasila požar kod Trogira, a u gašenju po prvi puta u ovogodišnjoj protupožarnoj sezoni sudjelovao i helikopter Mi-8 MTV1

Dva Canadaira CL-415 i jedan helikopter Mi-8 MTV1 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH bili su angažirani u četvrtak, 17. rujna 2020. u kasnim popodnevnim satima u akciji gašenja požara na lokaciji Trogir-Plano u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Kroz ostvarenih 3,5 sata naleta zračne su snage djelovale sve do početka padanja mraka, a na požarište je izbačeno više od 140 tona vode.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (15. lipnja) do zaključno 16. rujna 2020. zračne protupožarne snage bile su angažirane u gašenju 49 požara (22 u Šibensko-kninskoj, 20 u Splitsko-dalmatinskoj, četiri u Zadarskoj, dva u Dubrovačko-neretvanskoj i jedan u Ličko-senjskoj županiji).

Sveukupno su zračne protupožarne snage u akcijama gašenja požara ostvarile više od 270 sati naleta pri čemu je izbačeno oko 7700 tona vode te je helikopterom Mi-8 MTV1 prevezeno 26 vatrogasaca i 15 tona vode i opreme do požarišta.

Uz gašenje požara provedena su i 32 protupožarna izviđanja sa protupožarnim avionima u županijama priobalja, dok je u izviđanju područja procijenjenih kao visokorizična za izbijanje požara tim besposadnih zrakoplovnih sustava “Orbiter 3B” bio angažiran 15 puta.

Zračne snage gasile požar kod TrogiraZračne snage gasile požar kod TrogiraZračne snage gasile požar kod TrogiraZračne snage gasile požar kod Trogira