Foto: Arhiva HRZ i PZO

Zračne snage HRZ i PZO-a angažirane na dva požarišta

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne Zemunik danas u utorak 2. kolovoza 2016. angažirane su u gašenju dva požara sa ukupno 5 protupožarnih aviona.

Prvi požar na lokaciji Cista Provo u Splitsko-dalmatinskoj županiji uočio je pilot Airtractora za vrijeme protupožarnog izviđanja te su na ovaj požar odmah upućena dva Canadaira CL-415 dok su na drugom požarištu u Škabrnji u Zadarskoj županiji angažirana dva Airtractora AT-802 i jedan Canadair. 

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (20. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 49 požarišta (17 u Splitsko-dalmatinskoj, 13 u Šibensko-kninskoj, po 8 u Dubrovačko-neretvanskoj i Zadarskoj, 2 u Istarskoj i 1 u Primorsko-goranskoj županiji). 

Do 1. kolovoza 2016. u 43 dana trajanja ovogodišnje protupožarne sezone zračne snage su ukupno provele 370 sati (15 dana) u akcijama gašenja požara pri čemu su izbacili oko 12 500 tona vode.