Foto: Arhiva HRZ i PZO

Zračne snage i danas angažirane na požarištima

 

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne “Pukovnik Mirko Vukušić” iz Zemunika danas, u nedjelju, 20. kolovoza 2017., angažirane su u gašenju požara u Splitsko-dalmatinskoj, Šibesnko-kninskoj i Zadarskoj županiji.

Tako su dva Canadaira CL-415 sudjelovala u gašenju požara na brdu iznad tunela Dubovica na otoku Hvaru, a nakon uspješnog gašenja ovog požarišta, bili su angažirani i na požarištu Promina.

Najnoviji požar izbio je u Smokoviću kod Zemunika te su na ovo požarište upućena dva Airtractora AT-802.

Tijekom jučerašnjeg dana zračne snage su izbacile oko 350 vodenih bombi te ostvarile 63 sata naleta na požarištiima.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (1. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 236 požara (83 u Šibensko-kninskoj, 78 Splitsko-dalmatinskoj, 59 u Zadarskoj,10 u Dubrovačko-neretvanskoj, pet u Ličko-senjskoj i jedan u Istarskoj županiji).

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 2060 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 60 000 tona vode te su prevezli 276 vatrogasca i vojnika OS RH te 36 tona vatrogasne opreme i vode do požarišta.