Foto: HRZ / M. Karačić

Zračne snage i danas angažirane na požarištu kod Skradina

Riječ je o istom požarištu na kojem su tijekom jučerašnjeg dana zračne snage djelovale sa ukupno četiri protupožarna aviona

Dva Canadaira CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH upućena su u petak, 9. kolovoza 2019. godine u akciju gašenja požarišta na području Dubravice-Kovilići kod Skradina u Šibensko-kninskoj županiji.

Riječ je o istom požarištu na kojem su tijekom jučerašnjeg dana zračne snage djelovale sa ukupno četiri protupožarna aviona pri čemu je ostvareno oko 10 sati naleta te izbačeno oko 130 vodenih bombi, odnosno oko 700 tona vode.

Bojnica Diana Doboš koja se nalazi na obuci za kapetanicu na Canadairu CL-415 i koja je sudjelovala u jučerašnjem gašenju ovog požara kazala je kako je požar zahvatio vrlo gustu borovu šumu.

“Koordiniranim gašenjem kojim je rukovodio kolega iz drugog Canadaira bojnik Tomislav Slavica brzo smo zaustavili širenje požara, a daljnjim djelovanjem intenzivno smo ga zalijevali. Na ruku nam je išla i blizina vode na spoju Krke i Čikole te smo izbacili više od 100 vodenih bombi, a posebno smo bili usredotočeni na čuvanje i onemogućavanje njegovog prelaska preko ceste u brda i u tome smo uspjeli”, iznijela je bojnica Doboš.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (17. lipnja) do zaključno 8. kolovoza 2019. Godine, zračne protupožarne snage bile su angažirane u gašenju 23 požara (14 u Šibensko-kninskoj, tri u Zadarskoj, dva u Splitsko-dalmatinskoj te po jedan u Dubrovačko-neretvanskoj, Ličko-senjskoj, Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji) dok su kopnene snage Hrvatske vojske bile angažirane dva dana na požarištu Južna Dubrava kod Šibenika s ukupno 102 pripadnika.

Uz gašenje požara provedena su i 24 protupožarna izviđanja sa avionima Airtractor AT-802, a sveukupno su zračne PP snage ostvarile oko 170 sati naleta pri čemu je izbačeno oko 5000 tona vode te je helikopterima Mi-8 MTV1 prevezeno 14 vatrogasaca i 8 tona vode i opreme do požarišta.

U izviđanju područja procijenjenih kao visokorizična za izbijanje požara tim besposadnih zrakoplovnih sustava “Orbiter 3B”, bio je angažiran 24 puta.,

 

Bojnica Doboš do sada je kao jedina žena protupožarna piloltkinja | Foto: HRZ / M. Karačić