Foto: Arhiva HRZ i PZO

Zračne snage od jutarnjih sati aktivne u gašenju požara

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane  u ponedjeljak, 10. kolovoza 2015. od jutarnjih sati angažirane su u gašenju dva požara u Splitsko-dalmatinskoj i Zadarskoj županiji.

Požar na lokaciji uvale Jagodna na Hvaru u Splitsko-dalmatinskoj županiji, kojeg su tijekom jučerašnjeg popodneva  gasila četiri Canadaira CL-415 ponovno se aktivirao te je od 6 sati na požarište upućen jedan Canadair, koji nakon nepuna dva sata djelovanja požar stavlja pod nadzor.

Drugi požar na lokaciji Krupa-Zrmanja u Zadarskoj županiji na kojem su također  jučer djelovale zračne snage od jutros se opet razbuktao te ne ovom požaru trenutno djeluju po jedan Airtractor AT-802 A Fire Boss i Canadair.

Od početka ovogodišnje Protupožarne sezone koja je započela 23. lipnja, do 9. kolovoza 2015. zračne snage baze iz Zemunika bile su angažirane na 117 požarišta (30 u Šibensko-kninskoj, po  26 u Dubrovačko-neretvanskoj i Splitsko-dalmatinskoj, 24 u Zadarskoj i 11 u Istarskoj županiji).

U 48 dana ovogodišnje protupožarne sezone zračne snage su do 9. kolovoza 2015. sveukupno provele oko 1050 sati u akcijama gašenju požara, odnosno puna 43 dana u zraku, pri čemu su izbacili oko 35 500 tona vode. Također, helikopterske posade prevezle su i oko 300 zemaljskih vatrogasaca do požarišta te oko 17 tona vatrogasne opreme.