Foto; HRZ i PZO

Zračne snage od jutra djeluju na požarištima

Zračne snage  Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) danas, u petak, 25. kolovoza 2017., započele su djelovanja na planinama Biokovo i Velebit te na krajnjem jugu Hrvatske.

Tako su na požarište Biokovo upućena dva Canadaira CL-415 i jedan Airtractor AT-802 dok na drugom požarištu Jablanac na Velebitu djeluju jedan Canadair i dva Airtractora.

Na požarištu Karasovići uz granicu Hrvatske sa Crnom Gorom upućen je Airtractor dok će letačka posada sa helikopterom Mi-8 MTV prevoziti zemaljske snage i vatrogasnu opremu do ovog požarišta.

Tijekom jučerašnjeg dana letačke posade sa helikopterima Mi-8 MTV prevezle su do požarišta na Biokovu 98 vatrogasaca i 76 tona vatrogasne opreme i vode dok su zračne snage izbacile oko 450 vodenih bombi i ostvarile oko 70 sati naleta na požarištima.

Na terenu je angažirano i 48 pripadnika PP NOS Hrvatske kopnene vojske OS RH na području Promine i Drniša.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (1. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 270 požara (92 u Šibensko-kninskoj, 86 Splitsko-dalmatinskoj, 72 u Zadarskoj,13 u Dubrovačko-neretvanskoj, šest u Ličko-senjskoj i jedan u Istarskoj županiji).

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 2370 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 69 500 tona vode te je prevezen 381 vatrogasac i pripadnik OS RH kao i 118 tone vatrogasne opreme i vode do požarišta.