Foto: Arhiva HRZ i PZO

Zračne snage od ranog jutra angažirane u gašenjima požara

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO)  iz vojarne Zemunik u  nedjelju 7. kolovoza 2016. od ranoga jutra angažirane su u gašenju 2 požara.

Na požaru Štedrica u Dubrovačko-neretvanskoj županiji djelovala su dva Canadaira CL-415 i požar je stavljen pod nadzor, te su se Canadairi nakon gašenja vratili u bazu Zemunik kako bi bili spremni poletjeti na druga moguća požarišta.

Na drugo požarište, Komin kod Opuzena u Dubrovačko-neretvanskoj županiji upućen je jedan Canadair.

Zračne snage će se i danas sukladno razvoju situacije na požarima preusmjeravati, kako bi što brže i učinkovitije svi požari bili stavljeni pod nadzor i ugašeni.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (20. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 73 požara (26 u Splitsko-dalmatinskoj, 17 u Šibensko-kninskoj, 14 u Dubrovačko-neretvanskoj, 13 u Zadarskoj, 2 u Istarskoj i 1 u Primorsko-goranskoj županiji).

Do 5. kolovoza 2016. u 47 dana trajanja ovogodišnje protupožarne sezone zračne snage su ukupno provele 540 sati (22 dana) u akcijama gašenja požara pri čemu su izbacili oko 17 200 tona vode. Uz gašenje požara iz zraka zračne snage su pružale i potporu zemaljskim vatrogascima pri čemu su helikopterima Mi-8 MTV  prevezle 29 vatrogasaca i 24 tone vatrogasne opreme do požarišta.