Foto: HRZ i PZO

Zračne snage ponovno na požarištu kod Kistanja

Zračne snage  Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) danas, u četvrtak, 24. kolovoza 2017., ponovno su angažirane na požarištu kod Kistanja u Šibensko-kninskoj županiji.

Požar gasi ukupno šest protupožarnih aviona, četiri Canadaira CL-415 i dva Airtractora AT-802.

Letačke posade koordiniranim akcijama čine sve kako bi zaustavili širenje vatre i obranili naselja i kuće.

Požarište kod Vodica stavljeno je pod nadzor gasitelja, a nastavlja se gašenje požara i na Biokovu, gdje je angažiran Airtractor AT-802, dok letačke posade helikopterima Mi-8 MTV prevoze zemaljske snage i vatrogasnu opremu do požarišta.

Trenutno je na terenu angažirano 48 pripadnika PP NOS Hrvatske kopnene vojske OS RH na području Benkovca i 48 pripadnika na području Drniša.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (1. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 267 požara (92 u Šibensko-kninskoj, 85 Splitsko-dalmatinskoj, 72 u Zadarskoj,12 u Dubrovačko-neretvanskoj, pet u Ličko-senjskoj i jedan u Istarskoj županiji).

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 2300 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 67 700 tona vode te su prevezena 283 vatrogasca i pripadnika OS RH kao i 42 tone vatrogasne opreme i vode do požarišta.