| Foto: HRZ

Zračne snage s dva Canadaira gase požar kod Srime-Zatona

Zračne snage iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga OS RH angažirane su s dva aviona Canadair CL-415 na požarištu Srima-Zaton u Šibensko-kninskoj županiji

Zračne snage iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH angažirane su u nedjelju, 5. rujna 2021. godine u poslijepodnevnim satima s dva aviona Canadair CL-415 na gašenju požara na području Srima-Zaton u Šibensko-kninskoj županiji.

Od početka II. faze Protupožarne sezone, od 21. lipnja do 5. rujna 2021., zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH su sudjelovale u gašenju 93 požara i to: 35 u Šibenskoj-kninskoj, 32 u Splitsko-dalmatinskoj županiji, 21 u Zadarskoj, tri u Dubrovačko-neretvanskoj i po jedan u Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji.

Pripadnici protupožarnih snaga Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvršili su 60 protupožarnih izviđanja u županijama priobalja.

Tim besposadnih zrakoplovnih sustava angažiran je 14 puta i ostvario 14 letova s besposadnim zrakoplovnim sustavom „ORBITER 3“ u trajanju 31.27 sati u cilju provedbe protupožarnih izviđanja i izviđanja opožarenih površina.