Foto: HRZ iPZO

Zračne snage sudjeluju u gašenju tri požara sa sedam aviona

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a, tijekom nedjelje, 19. srpnja 2015. godine, od ranih jutarnjih sati, sudjelovale su u akcijama gašenja tri požara sa sedam protupožarnih aviona.

Na požarištu u Smokvici na otoku Korčuli u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, koji je uz požar u Lokvi-Rogoznici, najveći ovogodišnji požar, tri Canadaira CL-415 gasile su požar ukupno 13 sati, pri čemu su izbacili oko 280 vodenih bombi, odnosno više od 1700 tona vode.

Zapovjednik Protupožarne eskadrile i kapetan Canadaira, koji je od sinoć sudjelovao u gašenju požara u Smokvici, bojnik Davor Turković istaknuo je kako je sinoćnji požar imao velike razmjere što se prenijelo i na jutro. Oko podneva požar je stavljen pod nadzor. „Radi se o velikoj površini, sve je suho, gori borova šuma koja uz vjetar dodatno širi vatrenu frontu i teško je predvidjeti daljnji razvoj upravo iz tih razloga jer je potrebno minimalno 48 sati bez vjetra kako bi zajedničkim djelovanjem zračnih i zemaljskih snaga prostor u potpunosti bio saniran“, rekao je Turković.

Požar se u međuvremenu u Smokvici ponovno aktivirao te su na to područje oko 14,00 sati ponovno upućena dva Canadaira CL-415.

Uz požar u Smokvici, na požarištu Promina-Tepljuh, u njegovu gašenju, od jutra sudjeluju četiri Air Tractora, a oko 14,00 sati dodatno je upućen i jedan Canadair CL-415 na područje Novigrada u Istri (Tar-Kaštelir).

Prema trenutno raspoloživim informacijama posada Canadaira CL-415 uspjela je ugasiti požar u Istri i uputila se na gašenje požara u Smokvici.

[nggallery id=1801]