Foto: HRZ / M. Karačić

Zračne snage treći dan zaredom gase požar kod Knina

Dva protupožarna aviona Airtractor AT-802 od prijepodneva sudjeluju u gašenju požarišta pokraj mjesta Mokro Polje kod Knina

Dva Airtractora AT-802 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH upućena su u srijedu, 28. kolovoza 2019. godine u prijepodnevnim satima u akciju gašenja požara pokraj mjesta Mokro Polje kod Knina u Šibensko-kninskoj županiji.

Ovo je treći dan zaredom kako zračne snage djeluju na istom požarištu, a kroz prethodna dva dana ostvareno je više od 50 sati naleta te izbačeno oko 800 tona vode.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (17. lipnja) do zaključno, 27. kolovoza 2019. zračne protupožarne snage bile su angažirane u gašenju 39 požara (22 u Šibensko-kninskoj, šest u Splitsko-dalmatinskoj, pet u Zadarskoj, tri u Dubrovačko-neretvanskoj te po jedan u Ličko-senjskoj, Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji), dok su kopnene snage Hrvatske vojske bile angažirane dva dana na požarištu Južna Dubrava kod Šibenika s ukupno 102 pripadnika.

Uz gašenje požara, provedeno je i 39 protupožarnih izviđanja s avionima Airtractor AT-802, a sveukupno su zračne PP snage ostvarile oko 330 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 8000 tona vode te je helikopterima Mi-8 MTV1 prevezeno 14 vatrogasaca i 14 tona vode i opreme do požarišta.

U izviđanju područja procijenjenih kao visokorizičnih za izbijanje požara, tim besposadnog zrakoplovnog sustava “Orbiter 3B” bio je angažiran 29 puta.

Foto: Operativno vatrogasno zapovjedništvo