Foto: MORH/Josip Kopi

Zračne snage upućene na tri nova požarišta

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne “Pukovnik Mirko Vukušić” iz Zemunika danas, u utorak, 22. kolovoza 2017., uz postojeća požarišta na Promini, Lišanima Ostrovičkim i Pristegu, upućena su na tri nova požarišta koja su se ponovno razbuktala.

Riječ je o požarištima u Vrani kod Biograda na moru te požarištu na prostoru Kistanje-Đevrske u Šibensko-kninskoj županiji. Također, dva Airtractora koji su angažirana na požarištu Lišane Ostrovičke sudjeluju i u gašenju požara  u Popovićima kod Benkovca.

Na požarištima je osim zračnih snaga angažirano i 96 pripadnika PP NOS Hrvatske kopnene vojske OS RH i to na požarištu Lišnjak Drniš i 72 pripadnika na požarištima Kožlovac, Kolarna i Lepuri kod Benkovca.

U pripravnosti za angažman na terenu nalazi se 189 pripadnika koji su smješteni u vojarnama u Benkovcu, Sinju, Kninu i “Lori” u Splitu. Također, 210 pripadnika je u pričuvi za mogući angažman koji su smješteni u vojarnama u Vinkovcima, Petrinji, Gospiću i Našicama.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (1. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 257 požara (88 u Šibensko-kninskoj, 80 Splitsko-dalmatinskoj, 72 u Zadarskoj, 11 u Dubrovačko-neretvanskoj, pet u Ličko-senjskoj i jedan u Istarskoj županiji.

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 2190 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 64 700 tona vode te je prevezeno 276 vatrogasca i pripadnika OS RH te 38 tona vatrogasne opreme i vode na požarište.