Foto: HRZ i PZO/ M. Karačić

Zračne snage razmještene na više lokacija

Jedan Canadair i jedan Airtractor iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH su danas, 27. srpnja 2015. u popodnevnim satima upućeni na gašenje požara na području Brodarice u Šibensko-kninskoj županiji.

U posljednjih nekoliko dana zračne snage PP NOS OS RH primjenjuju taktiku razmještaja  tehnike na više lokacija, kako bi što brže krenuli u akcije gašenja požarišta koji su aktivni nekoliko dana. Razmještanje snaga traje ovisno o stanju i razvoju požarišta i kreće se na dnevnom ili višednevnom prebaziranju izvan baze Zemunik.

Tako se zbog požara na Pelješcu danas 27. srpnja 2015. na Zračnoj luci u Dubrovniku nalaze tri Canadaira CL-415 i jedan Airtractor AT-802, odakle su djelovali na požarištima na Pelješcu i lokaciji Brna gdje je presudna bila njihova brza reakcija zbog širenja požara prema kućama.

Slična situacija odvijala se ovog vikenda i sa požarištima u Istri gdje su Canadairi u Puli također bili prebazirani kako bi bili što bliže požarištima obzirom da let iz matične baze Zemunik do Istre taje oko 45 minuta.

Pored razmještanja snaga na lokacijama u blizini požarišta vrlo učinkovitim su se pokazala i protupožarna izviđanja sa dva Airtractora koji su danas uočili požare i pozvali dodatne snage tako da su oba požarišta na područjima Brna na Korčuli u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i Marčana u Istarskoj županiji vrlo brzo stavljena pod nadzor. Jedan Airtarctor trenutno se nalazi na ZL Pula prateći razvoj mogućih požara u Istri.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (23. lipnja) zračne snage baze iz Zemunika bile su do sada angažirane na 64 požarišta (16 u Zadarskoj, po 14 u Dubrovačko-neretvanskoj i Splitsko-dalmatinskoj i po 10 u Šibensko-i kninskoj i Istarskoj županiji).

U 34 dana ovogodišnje protupožarne sezone zračne snage su do danas sveukupno provele 688 sati u akcijama gašenju požara, odnosno punih 28 dana u zraku pri čemu su izbacili skoro   26 500 tona vode. Također, helikopterske posade prevezle su i oko 200 zemaljskih vatrogasaca do požarišta na jugu Hrvatske.