Foto: Arhiva HRZ i PZO

Zračne snage ugasile požar kod Drniša

Dva protupožarna aviona Canadair CL-415 i jedan Airtractor AT-802 iz Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO)  iz vojarne Zemunik tijekom prijepodneva u utorak 5. srpnja 2016. bili su angažirani u gašenju požarišta u blizini naselja Širitovci kod Drniša u Šibensko-kninskoj županiji.

Djelovanje Canadaira bilo je ključno u gašenju požara dok je Airtractor upućen prvenstveno zbog saniranja opožarenog područja kako ne bi došlo do ponovnog izbijanja vatre.

Jedan od pilota posade na Canadairu CL-415, bojnik Tomislav Vacenovski naglasio je kako se radilo o požaru koji je zahvatio travu i nisko raslinje. „S dva Canadaira požar smo ugasili za sat vremena uzimajući vodu na Visovcu, a ukupno je izbačeno 36 vodenih bombi“, istaknuo je bojnik Vacenovski.

Ovo je peti požar na kojem su djelovale zračne snage od službenog početka ovogodišnje protupožarne sezone (20. lipnja 2016.).