Zrakoplovi PP NOS-a na požarištu kod mjesta Smoković

Dva protupožarna zrakoplova Canadair CL-415 i jedan Air Tractor AT-802A Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz sastava Protupožarnih namjenskih organiziranih snaga OSRH (PP NOS OSRH) angažirani su dana 28. kolovoza 2012. godine u aktivnostima gašenja požara kod mjesta Smoković, u neposrednoj blizini zadarskog aerodroma, u Zadarskoj županiji.

Požar je ugašen, a zahvatio je 0,7 hektara trave i niskog raslinja.
Protupožarni zrakoplovi PP NOS-a OSRH angažirani su na temelju zahtjeva Vatrogasnog operativnog središta Državne uprave za zaštitu i spašavanje.
Air Tractor AT-802A i jedan Canadair CL-415 upućeni su na požarište s aerodroma u Zemuniku Donjem u 19,30 sati, a drugi Canadair CL-415 preusmjeren je u isto vrijeme s požarišta u području Vodica. Zajedničkim djelovanjem triju zrakoplova požar je ubrzo stavljen pod nadzor gasitelja, a zrakoplov su u vremenu od 19,45 do 20,00 sati sletjeli na matični aerodrom.
Tri protupožarna zrakoplova PP NOS-a OSRH na samom požarištu u području Smokovića zajedno su ispustili 7 vodenih bombi, odnosno 36 tona vode, te su ostvarili ukupno 40 minuta leta.