22. obljetnica HVU-a i prisega 11. naraštaja kadeta

Na Hrvatskom vojnom učilištu “Petar Zrinski” danas, u četvrtak 19. prosinca 2013., obilježena je 22. godišnjica utemeljenja HVU-a te je održana svečana prisega 11. naraštaja kadeta.

Svečanosti su nazočili predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OS RH, Ivo Josipović, pomoćnica i izaslanica ministra obrane, Sunčana Vukelić, načelnik GS OS RH, general zbora Drago Lovrić, ravnatelj HVU-a, general pukovnik Slavko Barić, visoki uzvanici, djelatnici HVU-a, OS-a i MORH-a te članovi obitelji i prijatelji kadeta.

Čestitajući HVU-u obljetnicu, predsjednik RH Ivo Josipović istaknuo je važnu ulogu koje je Hrvatsko vojno učilište imalo u stvaranju današnjih, suvremenih hrvatskih oružanih snaga. „Vojno učilište je snažno pridonijelo oblikovanju modernih i obrazovanih vojnika, dočasnika i časnika hrvatske vojske koji su danas ljudi punih znanja, entuzijazma i sposobnosti da se suoče s i najvećim izazovima“, rekao je predsjednik Josipović, te se posebno osvrnuo na kadete čestitajući im što su položili prisegu i postali djelatne vojne osobe.

Pomoćnica ministra obrane Sunčana Vukelić, naglasila je kontinuirani napredak i razvoj Hrvatskog vojnog učilišta. “Vojno učilište se tijekom vremena potvrdilo kao temelj izobrazbe pripadnika OS i MORH-a, a želimo da se u tom smjeru razvija i dalje. Ključ uspjeha je znanje”, naglasila je pomoćnica Vukelić.

“Izabrali ste najčasniji i najplemenitiji način služenja građanima RH i domovini, i na tome vam hvala”, rekao je kadetima načelnik GS, general zbora Drago Lovrić ističući kako je polaganje prisege događaj kojeg će kadeti i njihove obitelji pamtiti cijelog života. Također se osvrnuo na 22 godine postojanja i rada Hrvatskog vojnog učilišta te najavio novo razdoblje koje za HVU počinje od 2014. godine kada kreće dugo planirana provedba dvaju novih preddiplomska studijskih programa integriranih u sveučilišnu zajednicu.  

“Hrvatsko vojno učilište je od 1991. do sada ispunjavalo sve svoje zadaće, odgovaralo je na aktualne izazove, raslo je i razvijalo se, a stvarajući obučene i kompetentne vojnike, dočasnike i časnike dalo je svoj doprinos kako oslobođenju Hrvatske, tako i njenom ulasku u euroatlantske integracije”, rekao je ravnatelj HVU-a, general pukovnik Slavko Barić. Zahvaljujući svima koji su HVU-u pomogli da se razvija na taj način, general pukovnik Barić čestitao je sadašnjim i nekadašnjim djelatnicima kao i polaznicima obljetnicu postojanja Vojnog učilišta, te najavio kako će ono i dalje biti središte novih susreta, suradnje i razumijevanja.

Tijekom svečanog programa uručena su odlikovanja, promaknuća, nagrade i pohvale najboljim pripadnicima OS-a i MORH-a. Također, predstavljen je spot kojeg je za potrebe promidžbe programa HVU-a proizvela Samostalna služba za odnose s javnošću – Odjel multimedijalnih sadržaja MORH-a, a u programu je sudjelovala i Klapa HRM-a „Sveti Juraj“, te puhački kvartet “In BES”.  
[nggallery id=1318]

Video

{video}hvu_promo_19122013|620|560{/video}