3. slovački nacionalni letački dani – Dani nacionalnog ponosa

Proteklog vikenda, na aerodromu Piestany održana je zrakoplovna manifestacija pod nazivom 3. slovački nacionalni letački dani – Dani nacionalnog ponosa.

 

Riječ je o najvećoj takvoj manifestaciji u Slovačkoj. Povoda za održavanje bilo je nekoliko, a prije svega 5. obljetnica ulaska Republike Slovačke u NATO i 60. obljetnica NATO saveza. Manifestaciju je otvorio slovački ministar obrane Jaroslav Baska, uz nazočnost najviših civilnih i vojnih dužnosnika te mnogobrojnih stranih izaslanstava i gostiju, među kojima i vojnog izaslanika RH u Slovačkoj, brigadira Tihomira Hercega.

Pred gotovo 50 000 gledatelja predstavila su se ratna zrakoplovstva 11 zemalja, a HRZ i PZO predstavljala je akro-grupa “Krila Oluje” i helikopter Mi-171sh. Hrvatski piloti svojom su generalnom probom napravili svojevrsni uvod pred samo službeno otvaranje manifestacije te zatim nastupima u službenom dijelu subotnjeg i nedjeljnog programa premijerno predstavili svjetskoj javnosti novi program za sezonu 2009. u sastavu od šest zrakoplova, koji je hrvatska javnost imala prilike vidjeti na nedavnoj svečanosti obilježavanja Dana OSRH i HKoV-a u Karlovcu. Kao posebne atrakcije ovogodišnjeg izdanja Piestany airshowa, uz “Krila Oluje” možemo izdvojiti i nizozemski F-16 display team, nastupe slovačkog MiG-29, češkog Gripena i austrijskog Eurofightera, poljsku akro-grupu Team Orlik te akrobacije jednog od najpoznatijih svjetskih akrobatskih pilota Mađara Zoltana Veresa sa zrakoplovom Extra 300.

Sunčano vrijeme je i u nedjelju privuklo velik broj gledatelja, koji su mogli pratiti jednak letački program kao i prethodnog dana. Dok su se za promociju OSRH svojim akrobacijama u zraku pobrinuli piloti akro-grupe, na zemlji je u to vrijeme pozornost publike privlačio hrvatski štand u organizaciji Zagrebačkih mažoretkinja, koje su, uz predstavljanje HRZ i PZO, dijeljenjem promidžbenih materijala Hrvatske turističke zajednice reklamirale i hrvatske prirodne ljepote te već prvog dana u samo nekoliko sati podijelile više od 10 000 turističkih brošura. Posebnu čast hrvatskim predstavnicima na 3. slovačkim nacionalnim letačkim danima iskazao je svojim posjetom načelnik GSOS Republike Slovačke, general-pukovnik Lubomir Bulik.

U kratkom druženju, general Bulik je izrazio oduševljenje prezentacijom vještine i profesionalnosti hrvatskih pilota, zahvalio na sudjelovanju te izrazio želju da hrvatski piloti sudjeluju i na sljedećem održavanju ove manifestacije. Svojom prezentacijom u Slovačkoj piloti akro-grupe “Krila Oluje” započeli su niz ovogodišnjih međunarodnih nastupa, koji će se nastaviti već za dva tjedna nastupom na jednom od najuglednijih svjetskih aeromitinga, Airpower 09, u zrakoplovnoj bazi Zeltweg (Austrija), te odmah potom i na proslavi 60. obljetnice NATO saveza u zrakoplovnoj bazi Koksijde (Belgija), a domaća se publika u vještinu hrvatskih pilota može još jednom uvjeriti uskoro na najvećem hrvatskom aeromitingu u Varaždinu, gdje će se HRZ predstaviti u letačkom dijelu programa zrakoplovima An-32 i MiG-21 te nastupom “Krila Oluje”.

Special thanks to Jan and Daniela!