Američko-jadranska povelja

Po uzoru na Američko-baltičku povelju, ministri vanjskih poslova Hrvatske, Makedonije i Albanije, Tonino Picula, Ilinka Mitreva i Ilir Meta te američki državni tajnik Colin Powell potpisali su 2. svibnja 2003. u Tirani dokument službenog naziva “Povelja partnerstva između Makedonije, Albanije, Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država” kojim je osnovana Američko-jadranska povelja.

Potpisivanjem Američko-jadranske povelje, potvrđen je kontinuitet potpore Sjedinjenih Američkih Država NATO Politici otvorenih vrata u odnosu na države aspirantice s područja jugoistočne Europe.

Prijemom dva nova člana, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, na sastanku ministara vanjskih poslova, održanom 4. prosinca 2008. u Helsinkiju, Povelja je proširila svoje djelovanje i promijenila ime u A-5, simbolizirajući broj država članica s područja jugoistočne Europe. Srbija i Slovenija od 2008. u inicijativi imaju status promatrača, a Kosovo od 2012. godine.

Proširivanjem broja uključenih država, ojačano je regionalno povezivanje u cilju promicanja regionalne sigurnosti, stabilnosti i euroatlantske integracije svih država jugoistočne Europe kroz jačanje političke, obrambene i sigurnosne suradnje.