Čestitke povodom 23. obljetnice VRO OLUJA

Čestitka predsjednika Vlade u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja i 23. obljetnice VRO Oluja

“Prije 23 godine, požrtvovnošću hrvatskih branitelja i državničkom mudrošću prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana u odlučujućoj vojno-redarstvenoj operaciji “Oluji” u svega četiri dana oslobođen je najveći dio privremeno okupiranih područja Republike Hrvatske.

Pobjednički stijeg na vrhu tvrđave Zvonimirovog grada označio je kraj rata i agresije velikosrpskog Miloševićevog režima na Hrvatsku. Oluja je trajno promijenila ravnotežu snaga i u Bosni i Hercegovini te bila preduvjet sklapanja Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma.

U tim danima sloge, ponosa i slave, Hrvatska se suprotstavila višestruko jačem neprijatelju, velikim srcem zbrinjavala prognanike i izbjeglice te stvarala preduvjete za razvoj i obnovu naše razrušene zemlje i ugroženog gospodarstva.

Stoga će Oluja, koja je donijela trajan mir, ostati upamćena kao najveća vojna pobjeda u hrvatskoj povijesti i trajni spomen na hrabrost hrvatskih branitelja.

Pobjedom u Oluji Hrvatska je pokazala da ima respektabilnu oružanu silu, a današnja moderna Hrvatska vojska, u čiji razvoj kontinuirano ulažemo, čini nas pouzdanom članicom Sjevernoatlantskog saveza i Europske unije.

I danas su posvećenost i odlučnost hrvatskih branitelja u borbi za slobodu Hrvatske putokaz za jačanje uređenog i naprednog društva koje pruža jednake mogućnosti za sve. Takvo društvo ne bi bilo moguće da nije bilo Oluje.

S tim ciljem gradimo Domovinu koja treba omogućiti našim obiteljima da ostaju u Hrvatskoj uz dostojan život, dobro plaćen posao i moderno obrazovanje za djecu i mlade. Gradimo Lijepu Našu u kojoj se stvara i privređuje, odgovorno upravlja, štiti nacionalne interese, razvija konkurentno gospodarstvo i stabilan financijski sustav. Gradimo Hrvatsku u kojoj politikom istine i pomirbe poštujemo sve žrtve, jamčimo prava svim našim manjinama i nastojimo postići široki konsenzus o bitnim društvenim pitanjima.

Slaveći pobjedu u srcu i mislima su nam svi hrvatski branitelji, koji su od Vukovara do Dubrovnika svoje živote utkali u temelje hrvatske države, i kojih se danas sjećamo s tugom, trajnom zahvalnošću i ponosom, u sućuti s njihovim obiteljima.

U ime Vlade i osobno, hrabrim hrvatskim braniteljima čestitam njihov dan, a svim Hrvatima u domovini i diljem svijeta i svim našim sugrađanima želim sretan Dan pobjede i domovinske zahvalnosti.”

 

Predsjednik Vlade  
Andrej Plenković  

 

Čestitka ministra obrane RH povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja i 23. obljetnice VRO Oluja

Poštovani djelatnici Ministarstva obrane,

poštovani pripadnici pobjedničke Hrvatske vojske,

poštovani branitelji,

Čestitam vam Dan pobjede, Dan domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja!

 

Ovo je prilika da zahvalimo svim hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji na žrtvi koju su podnijeli da bi mi danas živjeli u miru i imali slobodnu i neovisnu državu.

Hrvatski branitelji su kamen temeljac hrvatske samostalnosti i slobode i upravo zato, njihove žrtve i zasluge moramo se uvijek sjećati.

Domovinski rat temelj je moderne hrvatske države i iz našeg naroda je izvukao ono najbolje. Ujedinio nas je i pokazao je kada smo zajedno i imamo zajednički cilj, ne postoji neostvarivo.

Pobjednička Hrvatska vojska stvorena u Domovinskom ratu, danas je jamac mira i stabilnosti i pomaže svome narodu kada je najpotrebnije.

Danas zajedno i jedinstveno trebamo nastaviti graditi bolju budućnost za sve nas i ne smijemo se umoriti od davanja domovini.

Sjećanja na operaciju Oluja, veličanstvenu krunu pobjeda u Domovinskom ratu zauvijek će ostati trajno očuvana u hrvatskom narodu.

Svima upućujem iskrene čestitke i želim puno uspjeha u životu i radu.

 

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane  
Damir Krstičević                 

 

Čestitka Načelnika GS OSRH RH povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja i 23. obljetnice VRO Oluja

Poštovani vojnici, mornari, dočasnici, časnici, generali i admirali, pripadnici Hrvatske vojske u operacijama, aktivnostima i misijama potpore miru, kadeti, državni službenici i namještenici, pripadnici Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske,

čestitam vam

DAN POBJEDE I DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI,
DAN HRVATSKIH BRANITELJA I
23. OBLJETNICU VRO OLUJA

Obilježavajući i slaveći Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 23. godišnjice vojno-redarstvene operacije Oluja misli nam se vraćaju na zoru 4. kolovoza 1995. kada su Hrvatska vojska i postrojbe specijalne policije MUP-a krenule u oslobađanje okupiranih hrvatskih područja. U samo 84 sata vojno-redarstvene operacije Oluja, u kojoj je bilo angažirano gotovo 200 000 hrvatskih vojnika i oslobođeno više od 10 000 četvornih kilometara dotad okupiranog područja, Hrvatska vojska ostvarila je sve zacrtane ciljeve.

Od 5. kolovoza 1995. na kninskoj tvrđavi vijori hrvatska zastava, a mi se prisjećamo Oluje, Domovinskog rata i borbe hrvatskih građana za neovisnost i slobodu. Naša Hrvatska s ponosom slavi dvadeset i tri godine pobjede!

Oslobodilačka operacija Oluja ostat će upisana zlatnim slovima na stranicama hrvatske povijesti, kao trajan simbol pobjede i ponosa, a žrtva hrvatskih branitelja vječan primjer kako se brani Domovina.

Zbog toga s ponosom čuvamo uspomenu na sve hrvatske branitelje i njihove obitelji. Posebno poštovanje iskazujemo prema poginulim, preminulim i nestalim braniteljima te invalidima Domovinskog rata čija je žrtva duboko utkana u temelje hrvatske vojske i hrvatske državnosti, a njihovim obiteljima izražavamo poštovanje.

Danas slaveći Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 23. godišnjicu vojno-redarstvene operacije Oluja iskazujemo ponos jer smo na temeljima iskustva iz Domovinskog rata i znanja i sposobnosti koje donose mladi naraštaji vojnika, dočasnika i časnika stvorili profesionalne, organizirane i cijenjene vojne snage, koje su u svakom trenutku spremne odgovoriti sigurnosnim izazovima i stati u obranu samostalne, suverene i neovisne Republike Hrvatske. Uz tradicionalne vojne zadaće, osposobljene su i obučene doprinositi zadaćama pomoći društvu i građanima u slučajevima nesreća i kriza ali i izgrađivati i pružati potporu miru u svijetu.

Svojom kvalitetom i spremnošću na odricanje i žrtvu, pripadnici Hrvatske vojske i dalje iskazuju stalnu predanost zadaći, postrojbi i Domovini, kako u Republici Hrvatskoj tako i u složenom međunarodnom okružju.

Čestitam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 23. godišnjicu vojno-redarstvene operacije Oluja svim hrvatskim vojnicima, mornarima, dočasnicima i časnicima u domovini i u misijama, aktivnostima i operacijama potpore miru, svima želim dobro zdravlje te zadovoljstvo i uspjeh u radu.

Domovini vjerni!

NAČELNIK GS OSRH         
general zbora               
Mirko Šundov