Čestitke povodom 29. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske

Čestitke pripadnicima Hrvatske vojske povodom obilježavanja Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 29. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske

Povodom obilježavanja Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 29. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske državni tajnik Ministarstva obrane Tomislav Ivić, načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj i ministar hrvatskih branitelja uputili su čestitke svim pripadnicama i pripadnicima Hrvatske vojske.

Čestitka državnog tajnika Ivića

“Poštovane pripadnice i pripadnici Hrvatske vojske i Hrvatske kopnene vojske,
upućujem vam čestitke povodom 29. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske!
Na današnji dan želim vam izraziti neizmjernu zahvalnost zbog svega što ste učinili i što činite za dobrobit, razvoj i snagu naše Domovine: hvala vam što već 29 godina vjerno predstavljate sinonim za hrvatski ponos i dostojanstvo.
Na današnji dan s posebnim ponosom prisjećamo se svih onih koji su položili svoje živote na oltar Domovine. Naše su misli danas s njima i njihovim obiteljima te obiteljima svih nestalih hrvatskih branitelja.
I nakon Domovinskoga rata, ubrzanim razvojem i modernizacijom Hrvatska vojska izrasla je u suvremenu oružanu silu, koja ponosno brani Hrvatsku i njezine nacionalne interese; u Domovini, ali i na globalnim kriznim žarištima.
Brojne vještine, znanja i spremnost za suočiti se s brojnim sigurnosnim izazovima, Hrvatska vojska dokazala je i za vrijeme trajanja epidemije koronavirusa te sanaciji posljedica potresa u Zagrebu.
Hvala vam na svemu što se učinili za naše zdravlje, sigurnost i bolje sutra.
Drage pripadnice i pripadnici naše pobjedničke Hrvatske vojske,
Vojnički poziv, poziv je budućnosti. U njegovom fokusu je zaštita interesa Republike Hrvatske i kao takav, on ne poznaje odmor ili predah. Od vas očekujemo daljnje usavršavanje, usvajanje novih znanja i vještina te stvaranje novih generacija hrvatskih vojnika koji će časno služiti svome narodu i Domovini.
Čvrsto vjerujem da je budućnost Hrvatske u sigurnim rukama.”

državni tajnik
Tomislav Ivić

Čestitka načelnika Glavnog stožera, admirala Hranja

“Na današnji dan, prije dvadeset i devet godina, na stadionu u Kranjčevićevoj ulici svečano je predstavljen Zbor narodne garde iz kojeg je nastala današnja spremna, profesionalna i suvremena Hrvatska vojska koja je u svakom trenutku spremna izvršiti sve svoje tradicionalne zadaće, ali jednako predano pomaže i svom narodu u nesrećama i krizama.

Domovinski rat, kao simbol snage građana Hrvatske i domoljublja hrvatskog vojnika, trajno nas obvezuje na zahvalnost i sjećanje. S posebnim pijetetom prisjećamo se svih hrvatskih branitelja, invalida Domovinskog rata i svih onih čija je žrtva omogućila stvaranje slobodne, samostalne i suverene Republike Hrvatske.

Nakon pobjede u Domovinskom ratu Oružane snage prošle su transformaciju u modernu i profesionalnu vojsku koja u mirnodopsko vrijeme spremno i moćno odgovara svim sigurnosnim izazovima. Hrvatski vojnici svakodnevno diljem svijeta izvršavaju brojne zadaće u izgradnji povjerenja među državama i narodima, doprinose jačanju sigurnosti u svijetu i ispunjavanju savezničke i partnerske obaveze.
Hrvatskoj vojsci, od svih priznanja u domovini i diljem Lijepe Naše, najveće je priznanje povjerenje njenih građana. Dokazalo se to i sada kada je bilo najpotrebnije, u teškim i nepredvidivim trenucima neposredno nakon potresa i istovremeno u odgovoru na krizu protiv pandemije koronavirusom. Kao načelnik Glavnog stožera posebno sam ponosan na brzu reakciju i organizaciju pripadnika Hrvatske vojske koji su svoje sposobnosti i opremu odmah stavili na raspolaganje hrvatskom narodu.

Odanost vojnom pozivu, snažan osjećaj odgovornosti i časno obavljanje vojne službe kvalitete su koje krase pripadnike Hrvatske vojske. Zahvaljujem vam na vašem trudu i profesionalnosti kojom izvršavate postavljene zadaće na čast naše Domovine, Ministarstva obrane i Hrvatske vojske.

Povodom ove obljetnice, čestitam svim promaknutim, nagrađenim, odlikovanim i pohvaljenim pripadnicama i pripadnicima Hrvatske vojske.

Svim vojnicima, dočasnicima i časnicima, namještenicima i službenicima čestitam Dan Hrvatske vojske i Dan Hrvatske kopnene vojske, uz želju da s istim žarom koji nas je vodio u obrani naše domovine, pridonosite izgradnji i jačanju sposobnosti i ugleda Oružanih snaga i Republike Hrvatske u cjelini.”

Načelnik Glavnog stožera OSRH
admiral Robert Hranj

Čestitka ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda pripadnicima Hrvatske vojske

“Obilježavajući 29. obljetnicu ustrojavanja Hrvatske vojske, s ponosom se prisjećamo svečanog postrojavanja Zbora narodne garde, kada su 28. svibnja 1991. na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici hrvatskoj javnosti predstavljene prve brigade ZNG-a.

Hrvatska vojska stvorena je u Domovinskom ratu, u kojem je pobijedila. U obrani i oslobađanju naše domovine mnogi su žrtvovali svoje živote da bismo danas živjeli u slobodnoj i samostalnoj državi. Njima dugujemo vječnu zahvalnost.

Hrvatska je danas priznata članica Europske unije i NATO saveza, a hrvatski vojnici od branitelja domovine postali su čuvari mira diljem svijeta. Njihov je doprinos u međunarodnom okruženju iznimno cijenjen, a iskustvo iz Domovinskog rata neprocjenjivo.

Danas su u redovima Hrvatske vojske sinovi i kćeri hrvatskih branitelja koji s ponosom služe svojoj domovini, a postrojbe HV-a nose imena brigada proslavljenih u Domovinskom ratu.

Kao i u Domovinskom ratu, hrvatski narod i danas vjeruje Hrvatskoj vojsci. To je najveće priznanje, ali i postignuće koje trajno obvezuje na požrtvovnost i predanost vojnom pozivu.

Svim pripadnicama i pripadnicima Hrvatske vojske čestitam Dan Hrvatske vojske i Dan Hrvatske kopnene vojske – ostanite domovini vjerni!“

ministar hrvatskih branitelja
Tom0 Medved