Čestitka Ministra obrane i Načelnika GS

Čestitka ministra obrane povodom Dana Oružanih snaga i Dana Hrvatske kopnene vojske

Poštovani djelatnici Ministarstva obrane, poštovani pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske,

Čestitam vam Dan Oružanih snaga Republike Hrvatske i Dan Hrvatske kopnene vojske. Čestitam vam što ste od hrabrog postrojavanja Zbora narodne garde 28. svibnja 1991. godine, od obrane hrvatskog tla, preko pobjedničkih oslobodilačkih operacija pokazali kako se brani, kako se voli i kako se gradi jedina domovina.

Sjećamo se sa zahvalnošću svih hrvatskih junaka koji su svoje živote ugradili u naše domovinske pobjede. Uvijek će živjeti u našim mislima i molitvama.

Čestitam vam, poštovani pripadnici Oružanih snaga što ste neprocjenjiva iskustva stečena u Domovinskom ratu, onaj pobjednički duh jedinstvene Hrvatske ugradili u stvaranje suvremenog obrambenog sustava, u nadogradnju znanja i dostizanje novih standarda. Način na koji predstavljate našu domovinu u misijama i operacijama diljem svijeta svima nam je na ponos. I tamo pokazujete svoju profesionalnost, svoju sposobnost svladavanja svih zadaća, s onom za vas specifičnom crtom – razumijevanja za ljude.

Vama, pripadnici Oružanih snaga u misijama i operacijama upućujem poseban pozdrav i čestitke.

Pored suvremene tehnike i opreme upravo je čovjek najsnažnija karika obrambenog sustava. Napori u modernizaciji i opremanju, podizanju standarda života i rada, unatoč ograničenim materijalnim mogućnostima, i nadalje će biti i te kako opravdani rezultatima koje postižete.

Naučili ste nas na vrhunske rezultate, a duh zajedništva i spremnosti za sučeljavanje s najzahtjevnijim zadaćama vrlina je koju njegujete još od prvih dana.

Čestitam vam veliki dan, dvadeset godina pobjedničkih Oružanih snaga i Hrvatske kopnene vojske!

Ministar obrane

dr. sc. Davor Božinović


Čestitka Načelnika GS OSRH

Poštovani vojnici, mornari, dočasnici, časnici, generali i admirali, kadeti, državni službenici i namještenici, pripadnici Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske,

čestitam vam

20. GODIŠNJICU FORMIRANJA ORUŽANIH SNAGA REPUBLIKE HRVATSKE,

DAN OS RH I DAN HRVATSKE KOPNENE VOJSKE !

Obilježavajući dvadesetu obljetnicu stvaranja Oružanih snaga Republike Hrvatske prisjećamo se prve smotre Zbora narodne garde i stvaranja Oružanih snaga u teškim ratnim uvjetima. Smotra Zbora narodne garde na stadionu NK Zagreb 28. svibnja 1991. godine bila je povijesni događaj za Hrvatsku i njene građane. Prisjećajući se tih vremena posebno smo u mislima s braniteljima i ratnim zapovjednicima, članovima obitelji poginulih branitelja i sa svim stradalnicima čija nam je žrtva omogućila stvaranje slobodne, samostalne i suverene Republike Hrvatske.

U duhu demokratskih promjena i ostvarivanja samostalnosti, glavni ciljevi Hrvatske vojske bili su obrana državnog teritorija i sprječavanje agresije na Hrvatsku. Posebno se ponosimo pobjedonosnim operacijama Bljesak i Oluja u kojima se iskazala odlučnost hrvatskog vojnika. Domovinski rat ostat će zauvijek primjer snage građana Republike Hrvatske u obrani domovine i demokracije.

U miru je započeo razvoj i stvaranje moderne mirnodopske oružane sile. Reforma Oružanih snaga obuhvatila je njen ustroj, modernizaciju, opremanje suvremenom opremom i oružanim sustavima te izobrazbu i usavršavanje pripadnika Oružanih snaga. Prihvatili smo standarde, pravila ponašanja i načela koja su podrazumijevala promjene i reforme, a Oružane snage su ih uspješno provele. Kao punopravna članica Sjevernoatlantskog saveza od travnja 2009. godine danas i svojim primjerom pokazujemo kako se uspješnom provedbom reformi i usvajanjem standarda može ostvariti željeni cilj. Članstvom u NATO-u istaknuta je važnost Republike Hrvatske u regiji i njena važnost kao nezaobilaznog čimbenika u postizanju dugoročne stabilnosti ovog dijela Europe.

Svi naši pripadnici u zemlji i svijetu prepoznati su kao dobri vojnici i pouzdani partneri, cijenjeni od naših saveznika. Baštineći hrabrost i požrtvovnost prvih pripadnika Hrvatske vojske te znanje i odvažnost onih koji su provodili reformske procese, krenuli u prve mirovne misije i pridružili hrvatski obrambeni sustav Sjevernoatlantskom savezu, danas naše Oružane snage nastavljaju izgradnju obrambenog sustava ususret zahtjevima budućnosti.

Slaveći i obilježavajući dvadesetu godišnjicu formiranja Oružanih snaga RH, Dan OS RH i Dan Hrvatske kopnene vojske, čestitam promaknutima, pohvaljenima i nagrađenima te svima vama želim svako dobro, puno zdravlja i uspjeha u izvršavanju zadaća.

 

NAČELNIK GS OS RH

general pukovnik

Drago Lovrić, mr. sc.