Čestitke povodom 17 obljetnice VRO “Oluja”

Čestitka ministra obrane

Poštovane djelatnice i djelatnici Ministarstva obrane,

Poštovane pripadnice i pripadnici Oružanih snaga

Dragi branitelji

U prigodi obilježavanja 17. godišnjice vojno redarstvene operacije Oluja, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja upućujem vam iskrene čestitke.

Danas, kao i svih godina dosad s istim ponosom i zahvalnošću slavimo veliki dan hrvatske pobjede. Dan kada je pobjedonosnom, legitimnom i oslobodilačkom vojno-redarstvenom operacijom Oluja okončano jedno od najtežih razdoblja novije hrvatske povijesti.

Zahvaljujući vama, hrvatskim braniteljima, gotovo cijeli dio okupirane domovine je oslobođen, a postrojbe hrvatske vojske pokazale su i dokazale da su spremne stati uz bok najsuvremenijim vojskama svijeta.  Bila je to sudbonosna i odlučujuća bitka Domovinskog rata, bitka na koju gledamo s neizmjernim ponosom i slavom.

I danas kad se prisjećamo tih ponosnih dana, ne smijemo zaboraviti one koji su nas najviše zadužili, heroja koji su svojim životima platili slobodu za sve nas, omogućivši nam mirnodopske pobjede i ostvarenja. Zahvalnost njima naša je trajna obveza.

Upravo zato Oluju ćemo uvijek slaviti i obilježavati s ponosom. Zbog naših poginulih branitelja, zbog nas, ali i onih koji će doći poslije nas.

Oluja je bila najveća pobjeda u Domovinskom ratu, njome su ostvareni povijesni ciljevi, ona nam je donijela slobodu.

Taj pobjednički duh ugradite u svoje svakodnevne obveze, kako u domovini, tako i diljem svijeta gdje nas, sudjelujući u mirovnim misijama predstavljate. Budite na ponos svom narodu, kao što smo bili tih dana kada smo oslobađali domovinu.

Ministar obrane

Ante Kotromanović

 

Čestitka Načelnika GS OS RH

Poštovani vojnici, mornari, dočasnici, časnici, generali i admirali, pripadnici OS RH u misijama i operacijama potpore miru, kadeti, državni službenici i namještenici, pripadnici Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske,

čestitam vam

DAN POBJEDE I DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI,
DAN HRVATSKIH BRANITELJA I
17. OBLJETNICU VRO OLUJA.

5. kolovoza 1995. godine na kninskoj tvrđavi zavijorila se hrvatska zastava!

Proslavljajući Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 17. obljetnicu VRO Oluja, sjećanje nas vraća u to vrijeme.

Operacija Oluja isplanirana je i provedena po svim načelima modernog ratovanja u skladu s prihvaćenim doktrinarnim rješenjima Hrvatske vojske. Planirali su je, pripremali i proveli isključivo hrvatski vojnici, policajci, dočasnici i časnici koji su uložili maksimalan napor u izgradnju konceptualnog jedinstva i jedinstva napora u prihvaćenim rješenjima uporabe oružanih snaga. Hrabrost i umijeće hrvatskog vojnika i policajca te njegova spremnost na preuzimanje rizika bile su naše najjače oružje u pobjedonosnoj Oluji.

Zbog toga moramo očuvati pravu istinu o Oluji, o Domovinskom ratu i borbi hrvatskih građana za neovisnost, slobodu i pravo na  sigurnu budućnost.

Oružane snage Republike Hrvatske ponosne su na nasljeđe Hrvatske vojske. Uz hrabrost, požrtvovnost i odlučnost hrvatskih branitelja, baštinimo i njihovo neiscrpno znanje i profesionalnost. Operacija Oluja zauvijek će ostati zapisana kao pomno planirana i briljantno izvedena oslobodilačka operacija hrvatskih vojno-redarstvenih snaga.  

Na svima nama je da tu istinu prenosimo i sačuvamo od zaborava.

U prigodi obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 17. obljetnice VRO Oluja, upućujem iskrene čestitke pripadnicima Oružanih snaga RH u domovini i u misijama i operacijama potpore miru, svima želim dobro zdravlje te zadovoljstvo i uspjeh u radu.

 

NAČELNIK GS OS RH

genereal pukovnik