General Kinder ponovno imenovan ravnateljem VSOA-e

Na dužnost ravnatelja Vojne sigurnosno-obavještajne agencije imenovan je dosadašnji ravnatelj VSOA-e brigadni general Ivica Kinder

Na dužnost ravnatelja Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA) u četvrtak, 11. srpnja 2019. godine imenovan je dosadašnji ravnatelj VSOA-e brigadni general Ivica Kinder.

Ravnatelja VSOA-e na mandat od četiri godine supotpisom imenuju predsjednik Vlade i Predsjednica RH, na prijedlog ministra obrane i uz prethodno mišljenje saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Brigadni general Kinder prvi puta je imenovan ravnateljem VSOA-e 10. srpnja 2015. godine.

General Kinder završio je intergransku Zapovjedno-stožernu školu „Blago Zadro“, Ratnu školu kopnene vojske SAD-a, gdje je stekao i magisterij studija strategije, te Međunarodni tečaj na školi za obrambene studije Sveučilišta nacionalne obrane Narodnooslobodilačke vojske NR Kine. Također je završio Vojno-diplomatsku školu Ministarstva obrane RH i jednogodišnji studij na Diplomatskoj akademiji Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH. Na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je 1990., magistrirao 1999. i doktorirao 2011. godine.

Sudionik je Domovinskog rata od 1991. kao pripadnik pričuvnog sastava Ministarstva unutarnjih poslova RH i Središta za obuku Hrvatske vojske.

Bio je prvi hrvatski vojni savjetnik u Stalnoj misiji RH pri Ujedinjenim narodima u New Yorku, a tijekom službe u Glavnom stožeru OS RH obnašao je dužnosti zamjenika načelnika i načelnika Personalne uprave. Dužnost pročelnika Vojnog kabineta Predsjednika RH obnašao je od siječnja 2013. do srpnja 2015. godine.

Odlikovan je Spomenicom domovinskog rata, Spomenicama domovinske zahvalnosti za 5 i 10 godina časne i uzorne službe, Redom hrvatskog pletera, Redom hrvatskog trolista, Redom bana Jelačića i Redom Ante Starčevića.